ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
Επιμέλεια ύλης: Μιρέλλα Τσερόλα, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου
I. Συμβούλιο της Επικρατείας 217/2020:«Υπολογισμός χρόνου ασφαλίσεως για την συνταξιοδότηση κατά Ν. 612/77»
II. Συμβούλιο της Επικρατείας 524/2019:«Συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας νέων ασφαλισμένων»
III. Συμβούλιο της Επικρατείας 1770/2020: «Αυτοτελές πρόστιμο για κάθε μη καταχωρισμένο ή μη προσηκόντως καταχωρισμένο μισθωτό στο Βιβλίο Νεοπροσλαμβανομένων.»
IV. Αρείου Πάγου 537/2020 - Τμ. Β2: «Εποχικά ξενοδοχεία, απ. Χώρας και Ν. Ηρακλείου»
V. Αρείου Πάγου 141/2020 - Τμ. Β1: «Οδηγοί φορτηγών - Ετοιμότητα»
VI. Αρείου Πάγου 395/2020 - Τμ. Β1: «Bonus – Επιχειρησιακή συνήθεια»
VII. Αρείου Πάγου 847/2020 - Τμ. Β1: «Ομαδικές απολύσεις - Ενημέρωση και διαβούλευση των εργαζομένων κατά το ΠΔ 240/2006 - Όριο πρόσθετης αποζημιώσεως του Ν. 4093/12 λόγω καταγγελίας της συμβάσεως εργασίας»
VIII. Αρείου Πάγου 1/2021 Πλ. Ολομελ.: «Συνταγματική η «διπλή» μείωση αποδοχών για τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα»
IX. Αρείου Πάγου 519/2021 - Τμ. Β1: «Συλλογικές Συμβάσεις. Ζήτημα αν η πρόβλεψη όρου περί απορροφήσεως μισθωτών άλλων Τραπεζών ανήκει στους ενοχικούς ή στους κανονιστικούς όρους»
Χ. Αρείου Πάγου 902/2020: «Αξιώσεις για αμοιβή από υπερωριακή και υπερεργασιακή απασχόληση και στοιχεία του ορισμένου της αγωγής – Διευθύνοντες υπάλληλοι»
Περίληψη: Στην παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 2084/92 (Α΄ 165), όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε από την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2335/95 (Α΄ 185), ορίζεται ότι: «Ο χρόνος κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος έλαβε σύνταξη αναπηρίας συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος». Η διάταξη αυτή, κατά την έννοιά της, όπως τούτο συνάγεται, τόσο από τον σκοπό που επιδιώκεται με τη θέσπισή της, ο οποίος συνίσταται στη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης για τις κατηγορίες των προσώπων στις οποίες αναφέρεται (όπως εν προκειμένω των προσώπων που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και για τους οποίους συντρέχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%) εξαιτίας της βαρύτατης αναπηρίας αυτών και της εξ αυτού του λόγου αδυναμίας τους να εργασθούν, όσο και ενόψει της αδιάστικτης διατύπωσής της, έχει εφαρμογή για τον υπολογισμό του χρόνου ασφάλισης για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος όχι μόνο σε ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με βάση τις γενικές διατάξεις, αλλά και σε ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με βάση τις προαναφερθείσες ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 1 του ν. 612/1977 και 2 παρ. 2 του ν. 3075/2002.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 2084/92 θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες για ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας των νέων ασφαλισμένων, δηλαδή των προσώπων που υπήχθησαν το πρώτον στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα από 1.1.1993 και εφεξής. Περαιτέρω, με την παρ. 2 του άρθρου 43 του πιο πάνω ν. 2084/92, ορίζεται ρητώς ότι για όσα ζητήματα δεν ρυθμίζονται από τον νόμο αυτό, ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις των οικείων ασφαλιστικών φορέων. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 2084/92 καθορίζονται κατά τρόπο ενιαίο για όλους τους νέους ασφαλισμένους (οποιουδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης) οι χρονικές προϋποθέσεις θεμελίωσης του δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Ομοίως, κατά τρόπο ενιαίο για όλους τους νέους ασφαλισμένους καθορίζονται και τα είδη αναπηρίας με βάση τα οποία μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησής τους. Οι τελευταίες αυτές ρυθμίσεις θεσπίζονται δια παραπομπής στη νομοθεσία του ΙΚΑ και συγκεκριμένα δια παραπομπής στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/51, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 1902/90 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε με τις παρ. 4 και 5 του ν. 1976/91. Με τη νομοθέτηση δια παραπομ-πής, κατά τα ανωτέρω, οι περί ΙΚΑ διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 28 του α.ν. 1846/51, με τις οποίες ορίζονται τα είδη της αναπηρίας (βαριά, απλή ή μερική αναπηρία οφειλόμενη σε πάθηση σωματική ή πνευματική, συμπεριλαμβανομένης της κατά κύριο λόγο ψυχιατρικής πάθησης, μεταγενέστερης της υπαγωγής στην ασφάλιση ή προγενέστερης, όπως ειδικότερα ορίζεται), κατ’ επίκληση των οποίων μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθίστανται διατάξεις που εφαρμόζονται για τους νέους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών φορέων («οριζόντιες διατάξεις»). Εξάλλου, οι ίδιες ως άνω διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 2084/92 δεν παραπέμπουν στη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 1976/91, με την οποία ρυθμίζεται το ζήτημα της έκτασης της εξουσίας των ασφαλιστικών οργάνων του ΙΚΑ και των επιλαμβανομένων κατόπιν προσφυγής διοικητικών δικαστηρίων, κατά τον καθορισμό του ποσοστού της ασφαλιστικής αναπηρίας των ασφαλισμένων του ΙΚΑ με κοινωνικά κριτήρια.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Με τις διατάξεις της περίπτ. στ’ της παρ. 9 του άρθρου 26 του αν. ν. 1846/51, όπως η περίπτωση αυτή προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2556/97 (παρ. 13) επιβάλλεται στους εργοδότες η υποχρέωση τήρησης του Ειδικού Βιβλίου Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (ΕΒΝΠ), η οποία εκπληρώνεται με την προσήκουσα καταχώριση κάθε νεοπροσλαμβανόμενου μισθωτού στο πιο πάνω ειδικό έντυπο της επιχείρησης και προβλέπεται η επιβολή προστίμου για την παράβαση της υποχρέωσης αυτής. Περαιτέρω, με τις ίδιες διατάξεις παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση προκειμένου να θεσπιστεί ο τρόπος καθορισμού του προστίμου αυτού «για κάθε παράβαση και για κάθε άτομο». Με βάση την ανωτέρω νομοθετική εξουσιοδότηση εκδόθηκε η Φ21/500/26.3.1998(παρ. 14) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω παρ. 4 της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, όταν επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο για την παράβαση της μη προσήκουσας τηρήσεως του ΕΒΝΠ, το πρόστιμο αυτό υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των μισθωτών που βρέθηκαν μη καταχωρισμένοι ή πλημμελώς καταχωρισμένοι στο πιο πάνω ειδικό έντυπο, πολλαπλασιαζόμενο επί ένα σταθερό χρηματικό ποσό. Επομένως, από τις ανωτέρω διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 2556/1997 και της Φ21/500/26.3.1998 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνάγεται ότι κάθε μη καταχώριση ή μη προσήκουσα καταχώριση μισθωτού στο ΕΒΝΠ αποτελεί αυτοτελή παράβαση, για κάθε δε μη καταχωρισμένο ή μη προσηκόντως καταχωρισμένο στο ΕΒΝΠ μισθωτό επιβάλλεται στον εργοδότη ένα αυτοτελές και διακεκριμένο ποσό προστίμου. Συνακολούθως, το εκκλητό απόφασης πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που εκδίδεται επί προσφυγής κατά Πράξης Επιβολής Προστίμου Ακαταχώριστων Εργαζομένων, με την οποία καταλογίζεται σε βάρος του εργοδότη χρηματικό ποσό, το οποίο αναλύεται σε περισσότερα αυτοτελή και διακεκριμένα κατά τα ανωτέρω πρόστιμα, ισάριθμα με τους μισθωτούς που βρέθηκαν κατά τον έλεγχο μη καταχωρισμένοι ή μη προσηκόντως καταχωρισμένοι, κρίνεται με βάση το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε αυτοτελές και διακεκριμένο πρόστιμο χωριστά.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η διάταξη του άρθρου 8 εδ. β’ Ν. 3198/55 για την καταγγελία ή την αποχώρηση μισθωτών που έχουν συμ-πληρώσει προϋποθέσεις πλήρους συντάξεως, με μειωμένη αποζημίωση - Η ρύθμιση για την επαναπρόσληψη μισθωτών στα εποχικά ξενοδοχεία ή την καταβολή αποζημιώσεως επί μη επαναπροσλήψεως – Οι Συλλογικές ρυθμίσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων απ. Χώρας και ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Κρήτης – Για τον καθορισμό της αποζημιώσεως, επί μη επαναπροσλήψεως, λαμβάνεται υπόψη μόνον το χρονικό διάστημα που απομένει μετά από την αφαίρεση των νεκρών περιόδων, από της αρχικής προσλήψεως – Το ίδιο ισχύει και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους κατά την ΣΣΕ Ν. Ηρακλείου στην οποία αναφέρεται «ολόκληρος ο χρόνος που έχει διανυθή στο ίδιο ξενοδοχείο» – Ολόκληρος ο χρόνος λαμβάνεται υπ’ όψη για τον καθορισμό της συνολικής προϋπηρεσίας και όχι για τον καθορισμό του ύψους της αποζημιώσεως – Η ρύθμιση δεν αντίκειται στην Οδηγία 1999/70 – Ο υπολογισμός ισχύει και για την εξεύρεση της αποζημιώσεως συμπληρούντων προϋποθέσεις πλήρους συντάξεως (μόνον για την ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου).
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Διάκριση φορτηγών αυτοκινήτων και ωράριο - Δυο μορφές ετοιμότητος προς εργασίαν: η γνήσια ετοιμότης και η απλή ετοιμότης ή «ετοιμότης κλήσεως» - Περίπτωση οδηγού που δεν υπερέβαινε τις οκτώ ώρες εργασίας.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Bonus παραγωγικότητος πωλήτριας προς επιβράβευση των επιτυχών πωλήσεών της κατ’ έτος - Το bonus καταβαλλόταν κατά την κρίση της εναγομένης στις αρχές εκάστου έτους, είχε κυμαινόμενο χαρακτήρα και εξηρτάτο από τις πωλήσεις κατά το προηγούμενο έτος και τον ισολογισμό της εταιρείας - Κρίση του Εφετείου ότι το εν λόγω bonus είχε χαρακτήρα εκτάκτου παροχής, καθώς η εταιρεία καθόριζε μονομερώς η ίδια τους όρους παροχής του, χωρίς να υπάρχει εκ μέρους της πρόθεση για σταθερή συμβατική της δέσμευση, ενώ παράλληλα διατηρούσε σιωπηρώς το δικαίωμα να τροποποιήσει τους όρους καταβολής ή το ύψος του - Υπό τα δεδομένα αυτά η περικοπή του δεν συνιστούσε, κατά το Εφετείο, μονομερή βλαπτική μεταβολή - Συνυπολογισμός του bonus στην καταβληθείσα αποζημίωση απολύσεως με ρητή επιφύλαξη αναζητήσεως του υπερβάλλοντος ποσού - Έννοια μισθού - Δεν αποτελούν μισθό οι πρόσθετες παροχές που δίδονται εξ ελευθεριότητος του εργοδότη - Προϋποθέσεις δημιουργίας και αντικείμενο επιχειρησιακής συνήθειας - Μπορεί να αποτελέσει και η ομαδική ασφάλιση του προσωπικού μιας επιχειρήσεως - Κρίση ότι οι ανωτέρω παραδοχές του Εφετείου ήταν αρκούντως σαφείς και αιτιολογημένες και απόρριψη του σχετικού λόγου αναιρέσεως - Αναιρετικός λόγος του αρ. 559 αριθ. 1 ΚΠολΔ περί παραβάσεως των ερμηνευτικών κανόνων των δικαιοπραξιών - Πότε συν-τρέχει - Απόρριψη του σχετικού λόγου αναιρέσεως, καθώς το Εφετείο, κατά την παραδοχή του περί του οικειοθελούς χαρακτήρος του bonus παραγωγικότητος που ελάμβανε η ενάγουσα, δεν διαπίστωσε, ούτε εμμέσως, την ύπαρξη κενού ή ασάφειας προκειμένου να προσφύγει στους ερμηνευτικούς κανόνες των αρ. 173 και 200 ΑΚ - Εκδίκαση υποθέσεως υπαγομένης στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του δικαστηρίου, κατά διαφορετική όμως διαδικασία - Δεν ιδρύεται ο αναιρετικός λόγος του αρ. 559 αριθ. 14, όταν το δικαστήριο εκδικάζει από κοινού, κατά την διαδικασία των εργατικών διαφορών, αγωγή και ανταγωγή που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά του, ακόμη κι αν η δεύτερη έπρεπε να εκδικασθεί κατά την τακτική διαδικασία - Απόρριψη αναιρέσεως.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Βασικές διατάξεις του Ν. 1387/83 περί ομαδικών απολύσεων - Κρίσιμος χρόνος για τον καθορισμό των ορίων πέραν των οποίων οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι η αρχή του μηνός κατά τον οποίο ο εργοδότης εξωτερικεύει την πρόθεσή του να προβεί σε απολύσεις, και όχι του μηνός κατά τον οποίον θα υλοποιηθούν τελικώς οι απολύσεις και θα λυθούν οι καταγγελθείσες συμβάσεις εργασίας - Ενημέρωση και διαβούλευση των εργαζομένων κατά το ΠΔ 240/2006 - Ορισμοί του ΠΔ - Η τήρηση των υποχρεώσεων ενημερώσεως και διαβουλεύσεως του ΠΔ 240/2006 δεν έχει ταχθεί ως όρος του κύρους των εργοδοτικών αποφάσεων και δεν επιφέρει ως κύρωση την ακυρότητα των γενομένων καταγγελιών των συμβάσεων εργασίας κατ’ αρθρ. 174 και 180 ΑΚ - Η πρόβλεψη διοικητικής φύσεως κυρώσεως, με την επιβολή προστίμου σε περίπτωση παραβιάσεως των υποχρεώσεων που ορίζει το ΠΔ 240/2006, είναι απολύτως σύμφωνη με την Οδηγία 2002/14/ΕΚ και αποτελεί κύρωση εξ ίσου αποτελεσματική, ανάλογη και αποτρεπτική - Ισχυρισμοί εναγόντων περί ακυρότητος της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους λόγω καταχρηστικότητος και απόρριψη αυτών με την αιτιολογία ότι κατέτειναν στον ουσιαστικό έλεγχο της σκοπιμότητος και της αναγκαιότητος της επιχειρηματικής αποφάσεως του εργοδότη να διακόψει την λειτουργία του εργοστασίου, καθώς και των οικονομικοτεχνικών συνθηκών που οδήγησαν στις καταγγελίες - Περιεχόμενο του δικαστικού ελέγχου καταχρηστικότητος της καταγγελίας συνεπεία οικονομικοτεχνικών λόγων και διάρθρωση του ελέγχου σε τρία στάδια - Έννοια του «ημερολογιακού μήνα» βάσει του οποίου υπολογίζονται τα όρια των ομαδικών απολύσεων κατά Ν. 1387/83 και κρίση ότι η εν λόγω πρόβλεψη είναι σύμφωνη με την αντίστοιχη της Οδηγίας 98/59/ΕΚ - Ισχυρισμός περί ακυρότητος της καταγγελίας λόγω καταβολής ελλιπούς αποζημιώσεως - Κρίση ότι η καταβολή ελλιπούς κατά πολύ μικρό ποσό, αποζημιώσεως δεν καθιστά την γενόμενη καταγγελία άκυρη, καθώς δεν οφείλεται σε κακοβουλία, αλλά σε εύλογη αμφιβολία ή παραδρομή ως προς το ακριβές ποσό της αποζημιώσεως - Διατάξεις της ΠΥΣ 6/12 σχετικά με την «μετενέργεια» των όρων των ΣΣΕ και ΔΑ - Για την παύση καταβολής των «μη μετενεργούντων» επιδομάτων δεν απαιτείται η προηγούμενη συναίνεση ή ενημέρωση του εργαζομένου - Δυνατή η συνέχιση χορηγήσεώς τους βάσει αντίθετης ρητής ή σιωπηρής συμφωνίας ή και επιχειρησιακής συνήθειας - Τα «μη μετενεργούντα» επιδόματα που τυχόν καταβάλλονται από τον εργοδότη, δεν υπολογίζονται στις τακτικές αποδοχές του τελευταίου μηνός για την εξεύρεση της πρόσθετης αποζημιώσεως της υποπαρ. ΙΑ.12 παρ. 3 του Ν. 4093/12, στον βαθμό που ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο των 2.000 ευρώ - Κρίση ότι η προσαύξηση του εν λόγω ορίου κατ’ αναλογία του επιδόματος αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και κατ’ αναλογία αμοιβής νυκτερινής εργασίας και εργασίας Κυριακών, δεν παραβιάζει την διάταξη της υποπαρ. ΙΑ.12 παρ. 3 του Ν. 4093/12, αφού ο εν λόγω υπολογισμός, τον οποίο εδέχθη το δικαστήριο, αποτελούσε αντικείμενο επιχειρησιακής συνήθειας της εταιρείας.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Οι αποδοχές που είχαν μειωθεί κατά 25% από 1-11-2011 βάσει του Ενιαίου μισθολογίου Ν. 4024/11, μειώθηκαν εκ νέου από 1-1-2013, βάσει του Ν. 4093/12 κατά 25% - Η ρύθμιση δεν αντίκειται στο Σύνταγμα - Η επιλογή του νομοθέτη δεν υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο - Η ρύθμιση του Ν. 4093/12 δεν αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητος - Και αντίθετη μειοψηφία.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το περιεχόμενο των ΣΣΕ αποτελείται από το κανονιστικό και από το ενοχικό μέρος – Έννοια – Οι ΣΣΕ ως προς το κανονιστικό τους μέρος έχουν ισχύ ουσιαστικού νόμου. Συνέπειες. Οι ΣΣΕ μπορεί να προβλέπουν ως κανονιστικούς όρους και θέματα που συνδέονται με τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας (πρόσληψη με διαγωνισμό, προϋπηρεσία, επαναπρόσληψη εποχικώς εργαζομένων κ.λπ.) – Οι ειδικές ΣΣΕ του Ν. 3239/55 προσομοιάζουν προς τις επιχειρησιακές ΣΣΕ του Ν. 1876/90 – Η επιχειρησιακή ΣΣΕ δεσμεύει κατά το κανονιστικό της μέρος, το σύνολο των εργαζομένων τής επιχ/σεως, ανεξαρτήτως αν είναι μέλη της συμβληθείσης συνδικαλιστικής Οργανώσεως – Η ειδική ΣΣΕ 7.5.84 (και όχι 17.5) των Τραπεζών, η οποία κυρώθηκε από της ενάρξεως ισχύος της με το άρθρο 25 παρ. 2 του Ν. 1483/84 – Στο άρθρο 14 της ΣΣΕ περιελήφθη όρος περί απορροφήσεως απολυομένων από τις ξένες Τράπεζες. – Πρόκειται για ζήτημα προσλήψεως και αποτελεί κανονιστική διάταξη της ΣΣΕ – Αναίρεση για παράβαση κανόνος του ουσιαστικού δικαίου – Ο λόγος ιδρύεται και όταν η παράβαση αφορά στους ερμηνευτικούς κανόνες των δικαιοπραξιών – Και αντίθετη άποψη μειοψηφίας: ΣΣΕ που κυρώνεται με νόμο αποκτά ισχύ τυπικού νόμου μόνον εφ’ όσον το κείμενό της έχει ενσωματωθή στο κείμενο του νόμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – Άλλως δεν πρόκειται περί γνησίας κυρώσεως – Ο όρος της ειδικής ΣΣΕ 7.5.84 δεν περιελήφθη στον κυρωτικό Ν. 1483/84, ως τμήμα αυτού – Ο όρος περί απορροφήσεως είναι (κατά την μειοψηφία) ενοχικός και όχι κανονιστικός – Οι ερμηνευτικοί κανόνες των άρθρων 173 και 200 ΑΚ εφαρμόζονται μόνον για την ερμηνεία των δικαιοπραξιών και όχι και διατάξεων ουσιαστικού δικαίου.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η αγωγή με την οποία αξιώνεται αμοιβή για υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση. Επιθεωρητής πωλήσεων και περιοδεύων πωλητής και όχι διευθύνων υπάλληλος είναι ο ενάγων εργαζόμενος, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδείες στην επαρχία για την προώθηση των πωλήσεων, το ωράριό του ήταν 40ωρο εβδομαδιαίως και 5νθήμερο, με ημερήσια 8ωρη απασχόληση, έναντι συμφωνημένου μισθού, στον οποίο συμπεριλαμβάνετο και μηνιαίο bonus, ενώ για τις μετακινήσεις του, του είχε παραχωρηθεί αυτοκίνητο, το οποίο δεν αποτελεί μέρος μισθού. Ως εκ τούτου, ο ενάγων δικαιούται αμοιβές για την καθ` υπέρβαση του συμβατικού και νομίμου ωραρίου απασχόλησή του.
Διαβάστε περισσότερα
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Επιμέλεια ύλης: Βασίλης Καρόκης, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου
Ι. Υπόθεση C-107/19 - Dopravní podnik hl. m. Prahy (Οδηγία 2003/88/ΕΚ – Οργάνωση του χρόνου εργασίας)
ΙΙ. Υπόθεση C-350/20 – INPS (Οδηγία 2011/98/ΕΕ – Δικαιώματα των εργαζομένων τρίτων χωρών που είναι κάτοχοι ενιαίας άδειας)
ΙΙΙ. Υπόθεση C-928/19 P - EPSU κατά Επιτροπής (Άρθρα 154 και 155 ΣΛΕΕ – Κοινωνικός διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
IV. Υπόθεση C-795/19 - Tartu Vangla (Ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία – Οδηγία 2000/78/ΕΚ)
V. Υπόθεση C-742/19 - Ministrstvo za obrambo (Οργάνωση του χρόνου εργασίας – Μέλη των ενόπλων δυνάμεων)
VI. Υπόθεση C-804/18 – WABE (Οδηγία 2000/78/ΕΚ – Ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία – Απαγόρευση των δυσμενών διακρίσεων λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων) Με σχόλιο Αμ. Λεβέντη, Δ.Ν. Εργατικού Δικαίου
VII. Υπόθεση C-428/19 – Rapidsped (Οδηγία 96/71/ΕΟΚ – Απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών)
VIII. Υπόθεση C-550/19 – Obras y Servicios Públicos και Acciona Agua (Οδηγία 1999/70/ΕΚ – Συμφωνία‑πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP – Ρήτρα 5, Οδηγία 2001/23/ΕΚ – Άρθρο 1, παράγραφος 1 – Μεταβίβαση επιχείρησης)
IX. Υπόθεση C-942/19 – Servicio Aragonés de Salud (Οδηγία 1999/70/ΕΚ – Συμφωνία‑πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP – Ρήτρα 4)
X. Υπόθεση C-914/19 – Ministero della Giustizia (Αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και στην εργασία – Οδηγία 2000/78/ΕΚ – Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Άρθρο 21 – Απαγόρευση κάθε διάκρισης λόγω ηλικίας)
ΧΙ. Υπόθεση C-784/19 – TEAM POWER EUROPE (Κανονισμός (ΕΚ) 883/2004 – Άρθρο 12, παράγραφος 1 – Απόσπαση – Προσωρινώς απασχολούμενοι – Κανονισμός (ΕΚ) 987/2009 – Άρθρο 14, παράγραφος 2 – Πιστοποιητικό A 1)
ΧΙΙ. Υπόθεση C-726/19 – Instituto Madrileño de Investigación y Desarrollo Rural, Agrario y Alimentario (Οδηγία 1999/70/ΕΚ – Συμφωνία-πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP – Ρήτρα 5)
ΧΙΙΙ. Υπόθεση C-624/19 – Tesco Stores (Ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών – Άρθρο 157 ΣΛΕΕ – Άμεσο αποτέλεσμα – Έννοια της “εργασίας της αυτής αξίας”)
XIV. Υπόθεση C-326/19 – Ministero dell'Istruzione, dell'Università e della Ricerca - MIUR κ.λπ. (Οδηγία 1999/70/ΕΚ – Συμφωνία‑πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP – Ρήτρα 5)
XV. Υπόθεση C-879/19 – Format (Κοινωνική ασφάλιση – Κανονισμός (ΕΟΚ) 1408/71)
XVI. Υπόθεση C-130/20 – INSS (Ίση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης – Οδηγία 79/7/ΕΟΚ – Άρθρο 4, παράγραφος 1 – Διάκριση λόγω φύλου)
XVII. Υπόθεση C-511/19 – Olympiako Athlitiko Kentro Athinon (Οδηγία 2000/78/ΕΚ – Αρχή της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και την εργασία – Απαγόρευση των διακρίσεων λόγω ηλικίας)
XVIII. Υπόθεση C-28/20 – Airhelp (Κανονισμός (ΕΚ) 261/2004 – Κοινοί κανόνες αποζημίωσης των επιβατών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης – Απαλλαγή από την υποχρέωση αποζημίωσης – Έννοια των “έκτακτων περιστάσεων” – Νομίμως οργανωμένη απεργία των χειριστών αεροσκαφών – Περιστάσεις “εσωτερικές” και “εξωτερικές” προς τη δραστηριότητα του πραγματικού αερομεταφορέα – Άρθρα 16, 17 και 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
XIX. Υπόθεση C-652/19 – Consulmarketing (Οδηγία 1999/70/ΕΚ – Συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP – Ρήτρα 4)
XX. Υπόθεση C-585/19 – Academia de Studii Economice din Bucureşti (Οργάνωση του χρόνου εργασίας – Οδηγία 2003/88/ΕΚ)
XXI. Υπόθεση C-580/19 – Stadt Offenbach am Main (Οργάνωση του χρόνου εργασίας – Οδηγία 2003/88/ΕΚ)
XXII. Υπόθεση C-344/19 – Radiotelevizija Slovenija (Οργάνωση του χρόνου εργασίας – Οδηγία 2003/88/ΕΚ)
XXIII. Υπόθεση C-129/20 – Caisse pour l'avenir des enfants (Οδηγία 2010/18/ΕΕ – Αναθεωρημένη συμφωνία‑πλαίσιο για τη γονική άδεια – Εθνική ρύθμιση που εξαρτά τη χορήγηση δικαιώματος γονικής άδειας από την προϋπόθεση της απασχόλησης και της συνακόλουθης υποχρεωτικής ασφάλισης του εργαζομένου στον αντίστοιχο φορέα κοινωνικής ασφάλισης κατά την ημερομηνία γέννησης του παιδιού)
XXIV. Υποθέσεις C-407/19 – Katoen Natie Bulk Terminals και General Services Antwerp και C‑471/19 - Middlegate Europe NV (συνεκδικασθείσες) (Άρθρο 45 ΣΛΕΕ – Ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων – Άρθρο 49 ΣΛΕΕ – Ελευθερία εγκαταστάσεως – Άρθρο 56 ΣΛΕΕ – Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών)
Περίληψη: Συνιστά «χρόνο εργασίας», κατά την έννοια του άρθρου 2 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, το παρεχόμενο σε εργαζόμενο κατά τον χρόνο της ημερήσιας εργασίας διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου αυτός οφείλει, σε περίπτωση ανάγκης, να είναι σε θέση να αναχωρήσει εντός δύο λεπτών για άμεση επέμβαση, εφόσον από τη σφαιρική εκτίμηση όλων των κρίσιμων περιστάσεων προκύπτει ότι οι δεσμεύσεις που επιβάλλονται στον εργαζόμενο ενόσω διαρκεί το διάλειμμα είναι τέτοιας φύσης ώστε να επηρεάζουν αντικειμενικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό την ευχέρειά του να διαχειρίζεται ελεύθερα τον χρόνο κατά τη διάρκεια του οποίου δεν απαιτείται να παρέχει τις επαγγελματικές του υπηρεσίες και να τον αφιερώνει στα δικά του ενδιαφέροντα.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 12, παράγραφος 1, στοιχείο εʹ, της οδηγίας 2011/98/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος, έχει την έννοια ότι αντιτίθεται σε εθνική κανονιστική ρύθμιση η οποία αποκλείει τους υπηκόους τρίτων χωρών τους οποίους αφορά το άρθρο 3, παράγραφος 1, στοιχεία βʹ και γʹ, της οδηγίας αυτής από τη χορήγηση των επιδομάτων τοκετού και μητρότητας που προβλέπει η εν λόγω ρύθμιση.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Όταν, όπως στην προκειμένη περίπτωση, πρόκειται για την άσκηση αρμοδιότητας περί υποβολής ή μη στο Συμβούλιο προτάσεως η οποία συνιστά προϋπόθεση για την έκδοση αποφάσεως από το όργανο αυτό, αρμοδιότητας την οποία απονέμει στην Επιτροπή διάταξη του πρωτογενούς δικαίου, δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτό, ελλείψει ρητής και αδιαμφισβήτητης δεσμεύσεως εκ μέρους της Επιτροπής, λαμβανομένης ιδίως υπόψη της σημασίας της θεσμικής ισορροπίας στην οποία περιλαμβάνεται η αρμοδιότητα αυτή, ότι η Επιτροπή αυτοπεριορίστηκε κατά την άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας, δεσμευόμενη να εξετάζει αποκλειστικώς κάποιες συγκεκριμένες εκτιμήσεις πριν υποβάλει την πρότασή της, μετατρέποντας, με τον τρόπο αυτό την διακριτική ευχέρεια σε δέσμια αρμοδιότητα υπό τη συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων. Από τα επιχειρήματα που προέβαλε η EPSU εν προκειμένω δεν προκύπτει ότι η Επιτροπή ανέλαβε τέτοια δέσμευση με τις ανακοινώσεις των οποίων γίνεται επίκληση, όσον αφορά την άσκηση της αρμοδιότητας που της απονέμει το άρθρο 155, παράγραφος 2, ΣΛΕΕ.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 2, παράγραφος 2, στοιχείο αʹ, το άρθρο 4, παράγραφος 1, και το άρθρο 5 της οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, έχουν την έννοια ότι αντιτίθενται σε εθνική ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι είναι απολύτως αδύνατο να παραμείνει στα καθήκοντά του σωφρονιστικός υπάλληλος του οποίου η ακουστική οξύτητα δεν ανταποκρίνεται στα καθοριζόμενα από τη ρύθμιση αυτή ελάχιστα όρια αντίληψης του ήχου, χωρίς να επιτρέπει να εξακριβωθεί αν ο υπάλληλος είναι σε θέση να εκτελέσει τα εν λόγω καθήκοντα, ενδεχομένως μετά την πραγματοποίηση εύλογων προσαρμογών κατά την έννοια του ως άνω άρθρου 5.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 1, παράγραφος 3, της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, σε συνδυασμό με το άρθρο 4, παράγραφος 2, ΣΕΕ, έχει την έννοια ότι η δραστηριότητα επιφυλακής που ασκείται από στρατιωτικό αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας: – είτε όταν η δραστηριότητα αυτή ασκείται στο πλαίσιο της αρχικής εκπαίδευσής του, επιχειρησιακής άσκησης ή καθαυτό στρατιωτικής επιχείρησης, – είτε όταν συνιστά δραστηριότητα που εμφανίζει τόσο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ώστε να μην προσφέρεται για την εφαρμογή συστήματος εναλλαγής προσωπικού το οποίο να καθιστά δυνατή την τήρηση των απαιτήσεων της ως άνω οδηγίας, - είτε όταν από το σύνολο των περιστάσεων που ασκούν επιρροή συνάγεται ότι η δραστηριότητα αυτή ασκείται στο πλαίσιο έκτακτων συμβάντων, των οποίων η βαρύτητα και η κλίμακα επιβάλλουν τη λήψη μέτρων αναγκαίων για την προστασία της ζωής, της υγείας καθώς και της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, η δε ορθή εκτέλεση των μέτρων αυτών θα διακυβευόταν αν έπρεπε να τηρηθούν όλοι οι κανόνες της ως άνω οδηγίας, – είτε όταν η εφαρμογή της ως άνω οδηγίας σε μια τέτοια δραστηριότητα, μέσω της επιβολής στις αρμόδιες αρχές της υποχρέωσης να καθιερώσουν σύστημα εναλλαγής ή προγραμματισμού της εργασίας, θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνον σε βάρος της ομαλής διεξαγωγής των καθαυτό στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το άρθρο 2 της οδηγίας 2003/88 έχει την έννοια ότι δεν αντιτίθεται στο να αμείβεται η περίοδος εργασιακής ετοιμότητας κατά τη διάρκεια της οποίας ο στρατιωτικός υποχρεούται μεν να παραμένει στο στρατόπεδο όπου υπηρετεί, αλλά δεν παρέχει πραγματική εργασία, κατά τρόπο διαφορετικό σε σχέση με μια περίοδο εργασιακής ετοιμότητας κατά τη διάρκεια της οποίας παρέχει πραγματική εργασία.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η έμμεση διαφορετική μεταχείριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, βάσει εσωτερικού κανόνα επιχείρησης ο οποίος απαγορεύει στους εργαζομένους να φέρουν οιοδήποτε εμφανές σύμβολο πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στον χώρο εργασίας, μπορεί να δικαιολογηθεί από τη βούληση του εργοδότη να εφαρμόζει πολιτική φιλοσοφικής, θρησκευτικής και πολιτικής ουδετερότητας έναντι των πελατών ή αποδεκτών των υπηρεσιών του, υπό την προϋπόθεση, πρώτον, ότι η πολιτική αυτή υπηρετεί πραγματική ανάγκη του εργοδότη, την οποία αυτός οφείλει να αποδείξει, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τις θεμιτές προσδοκίες των πελατών ή των αποδεκτών των υπηρεσιών, καθώς και τις δυσμενείς συνέπειες που θα επέρχονταν εις βάρος του, αν δεν υπήρχε τέτοια πολιτική, υπό το πρίσμα της φύσης των δραστηριοτήτων του και του πλαισίου εντός του οποίου εντάσσονται, δεύτερον, ότι η διαφορετική μεταχείριση είναι κατάλληλη για να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της πολιτικής ουδετερότητας, όπερ προϋποθέτει ότι η πολιτική αυτή ακολουθείται με συνοχή και συστηματικότητα, και, τρίτον, ότι η απαγόρευση περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο υπό το πρίσμα της έκτασης και της σοβαρότητας των δυσμενών συνεπειών που επιδιώκει να αποφύγει ο εργοδότης μέσω αυτής. Μια έμμεση διάκριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων απορρέουσα από εσωτερικό κανόνα επιχείρησης ο οποίος απαγορεύει τη χρήση εμφανών συμβόλων πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στον χώρο εργασίας, με σκοπό την τήρηση πολιτικής ουδετερότητας εντός της επιχείρησης, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον αν η απαγόρευση καλύπτει κάθε εμφανή μορφή εκδήλωσης των πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. Απαγόρευση η οποία περιορίζεται στη χρήση επιδεικτικών και ευμεγέθων συμβόλων πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων ενδέχεται να συνιστά άμεση διάκριση λόγω θρησκείας ή πεποιθήσεων, μη δυνάμενη, εν πάση περιπτώσει, να δικαιολογηθεί βάσει της ανωτέρω διάταξης.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η οδηγία 96/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 1996, σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών, έχει την έννοια ότι εφαρμόζεται στις διεθνικές παροχές υπηρεσιών στον τομέα των οδικών μεταφορών. Η εκ μέρους του εγκατεστημένου σε κράτος μέλος εργοδότη παράβαση της νομοθεσίας ενός άλλου κράτους μέλους όσον αφορά τον κατώτατο μισθό πρέπει να δύναται να προβληθεί κατά του συγκεκριμένου εργοδότη από αποσπασμένους εργαζομένους του πρώτου κράτους μέλους ενώπιον των δικαστηρίων του κράτους αυτού, εφόσον τα εν λόγω δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία. Ημερήσια αποζημίωση της οποίας το ποσό διαφέρει ανάλογα με τη διάρκεια της αποσπάσεως του εργαζομένου συνιστά επίδομα σχετικό με την απόσπαση που αποτελεί μέρος του κατώτατου μισθού, εκτός αν καταβάλλεται ως επιστροφή των δαπανών στις οποίες πράγματι υποβλήθηκε ο εργαζόμενος λόγω της αποσπάσεως, όπως τα έξοδα ταξιδίου, κατοικίας ή διατροφής ή αν αντιστοιχεί σε προσαύξηση η οποία μεταβάλλει τη σχέση μεταξύ της παροχής του εργαζομένου, αφενός, και της αντιπαροχής που αυτός λαμβάνει, αφετέρου.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η ρήτρα 5, σημείο 1, της συμφωνίας‑πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, που συνήφθη στις 18 Μαρτίου 1999 και περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, έχει την έννοια ότι εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο να εκτιμήσει, σύμφωνα με το σύνολο των εφαρμοστέων κανόνων του εθνικού δικαίου, αν, αφενός, ο περιορισμός, πλην ειδικών περιπτώσεων, σε τρία συναπτά έτη της απασχόλησης των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, δυνάμει συμβάσεων «fijos de obra», στην ίδια επιχείρηση σε διαφορετικούς τόπους εργασίας εντός της ίδιας επαρχίας, και, αφετέρου, η καταβολή κατά τη λύση της εργασιακής σχέσης στους εν λόγω εργαζομένους αποζημίωσης, εφόσον το εθνικό δικαστήριο διαπιστώσει ότι τα μέτρα αυτά ισχύουν όντως έναντι των συγκεκριμένων εργαζομένων, αποτελούν κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης που προκύπτει από τη χρήση διαδοχικών συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και, αν απαιτείται, για την επιβολή κυρώσεων για την κατάχρηση αυτή ή αποτελούν «ισοδύναμα νομοθετικά μέτρα» κατά την έννοια της ρήτρας 5, σημείο 1. Εν πάση περιπτώσει, η εθνική αυτή νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμόζεται από τις αρχές του συγκεκριμένου κράτους μέλους κατά τέτοιο τρόπο ώστε η ανανέωση διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου «fijos de obra» να θεωρείται δικαιολογημένη από «αντικειμενικούς λόγους», κατά την έννοια της ρήτρας 5, σημείο 1, στοιχείο αʹ, της ως άνω συμφωνίας‑πλαισίου, για τον αποκλειστικό λόγο ότι κάθε μία από αυτές τις συμβάσεις συνάπτεται κατά κανόνα για ένα και μόνον εργοτάξιο, ανεξαρτήτως της διάρκειάς του, δεδομένου ότι η εθνική αυτή νομοθεσία δεν εμποδίζει τον συγκεκριμένο εργοδότη να καλύπτει στην πράξη μέσω της ανανέωσης αυτής πάγιες και διαρκείς ανάγκες του σε προσωπικό. Το άρθρο 3, παράγραφος 1, πρώτο εδάφιο, της οδηγίας 2001/23/ΕΚ του Συμβουλίου, της 12ης Μαρτίου 2001, περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών, σχετικά με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβιβάσεων επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων, έχει την έννοια ότι δεν αντιτίθεται σε εθνική κανονιστική ρύθμιση δυνάμει της οποίας, κατά τη μεταφορά προσωπικού στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις από τα οποία δεσμεύεται η νέα ανάδοχος περιορίζονται αποκλειστικά σε εκείνα που απορρέουν από την τελευταία σύμβαση εργασίας που είχε συνάψει ο εργαζόμενος με την επιχείρηση που παύει να είναι ανάδοχος της δημόσιας σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής δεν περιάγει τον εργαζόμενο σε δυσμενέστερη θέση αποκλειστικά λόγω της συγκεκριμένης μεταφοράς προσωπικού, όπερ εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο να εξακριβώσει.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η συμφωνία‑πλαίσιο, ιδίως δε η ρήτρα 4, αποσκοπεί στην εφαρμογή της εν λόγω αρχής στους εργαζομένους ορισμένου χρόνου ώστε να εμποδίσει τη χρήση μιας τέτοιας σχέσεως εργασίας από τον εργοδότη προκειμένου αυτός να στερήσει από τους ως άνω εργαζομένους τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους εργαζομένους αορίστου χρόνου. Κατά συνέπεια, τόσο από το γράμμα της ρήτρας 2, σημείο 1, της συμφωνίας‑πλαισίου όσο και από τον σκοπό που επιδιώκει η συμφωνία‑πλαίσιο, και ειδικότερα η ρήτρα 4, προκύπτει ότι η αρχή της απαγορεύσεως των διακρίσεων, όπως προβλέπεται στην τελευταία αυτή ρήτρα, εφαρμόζεται μόνο στο σύνολο των εργαζομένων που παρέχουν αμειβόμενες υπηρεσίες στο πλαίσιο σχέσεως εργασίας ορισμένου χρόνου που τους συνδέει με τον εργοδότη τους. Από την απόφαση περί παραπομπής προκύπτει όμως ότι, κατά τη στιγμή κατά την οποία η LB ζήτησε να της χορηγηθεί απόσπαση σε θέση του δημοσίου τομέα προκειμένου να αναλάβει θέση καθηγητή προσωρινής απασχόλησης στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, εργαζόταν για την Υπηρεσία Υγείας ως μέλος του μόνιμου προσωπικού. Επομένως, κατά την υποβολή της αιτήσεως αυτής, η LB παρείχε αμειβόμενες υπηρεσίες στο πλαίσιο σχέσεως εργασίας αορίστου χρόνου. Η ρήτρα 4 της συμφωνίας‑πλαισίου, σε συνδυασμό με τη ρήτρα 2, σημείο 1, της συμφωνίας αυτής, έχει την έννοια ότι δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση κατά την οποία η δημόσια αρχή αρνείται να χορηγήσει απόσπαση σε εργαζόμενο που απασχολείται βάσει συμβάσεως αορίστου χρόνου με την αιτιολογία ότι η απόσπαση αυτή ζητείται με σκοπό την ανάληψη θέσεως εργασίας ορισμένου χρόνου.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 6, παράγραφος 1, της οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, έχουν την έννοια ότι αντιτίθενται σε εθνική ρύθμιση η οποία καθορίζει ανώτατο όριο ηλικίας 50 ετών για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό συμβολαιογράφων, κατά το μέτρο που αυτή δεν υπηρετεί, κατά τα φαινόμενα, τους σκοπούς της διασφάλισης αδιάλειπτης άσκησης του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος για ικανό χρονικό διάστημα πριν από τη συνταξιοδότηση, της προστασίας της ορθής άσκησης των συμβολαιογραφικών καθηκόντων και της διευκόλυνσης της ηλικιακής ανανέωσης του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος και της μείωσης του μέσου όρου ηλικίας των προσώπων που το ασκούν και, σε κάθε περίπτωση, υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη των σκοπών αυτών, όπερ εναπόκειται στο αιτούν δικαστήριο να εξακριβώσει.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 14, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ) 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, έχει την έννοια ότι επιχείρηση προσωρινής απασχόλησης εγκατεστημένη σε κράτος μέλος πρέπει, προκειμένου να θεωρηθεί ότι «ασκεί κανονικά τις δραστηριότητές [της]», κατά το άρθρο 12, παράγραφος 1, του κανονισμού (ΕΚ) 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) 465/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, στο κράτος μέλος αυτό, να ασκεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων διάθεσης προσωρινώς απασχολούμενων προς εξυπηρέτηση έμμεσων εργοδοτών οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι και ασκούν τις δραστηριότητές τους στο έδαφος του εν λόγω κράτους μέλους.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η ρήτρα 5, σημείο 1, της συμφωνίας‑πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία συνήφθη στις 18 Μαρτίου 1999 και περιέχεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, έχει την έννοια ότι αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση, όπως αυτή ερμηνεύεται από την εθνική νομολογία, η οποία, αφενός, επιτρέπει την ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης για την οριστική πλήρωση κενών θέσεων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη προθεσμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών αυτών, και, αφετέρου, απαγορεύει τόσο την εξομοίωση των εργαζομένων αυτών με «μη μόνιμους εργαζομένους αορίστου χρόνου» όσο και την καταβολή αποζημίωσης στους εργαζομένους αυτούς. Πράγματι, προκύπτει ότι, υπό την επιφύλαξη των εξακριβώσεων στις οποίες οφείλει να προβεί το αιτούν δικαστήριο, η εν λόγω εθνική ρύθμιση δεν περιέχει κανένα μέτρο για την πρόληψη της καταχρηστικής σύναψης διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων. Η ρήτρα 5, σημείο 1, της συμφωνίας-πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία συνήφθη στις 18 Μαρτίου 1999 και περιέχεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70, έχει την έννοια ότι αμιγώς οικονομικές εκτιμήσεις συνδεόμενες με την οικονομική κρίση του 2008 δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία από το εθνικό δίκαιο οποιουδήποτε μέτρου προοριζόμενου να αποτρέψει και να τιμωρήσει τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 157 ΣΛΕΕ πρέπει να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι έχει άμεσο αποτέλεσμα σε διαφορές μεταξύ ιδιωτών στο πλαίσιο των οποίων προβάλλεται μη τήρηση της αναφερόμενης στο εν λόγω άρθρο αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για «εργασία της αυτής αξίας».
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η ρήτρα 5 της συμφωνίας‑πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, που συνήφθη στις 18 Μαρτίου 1999 και περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, πρέπει να ερμηνευθεί υπό την έννοια ότι δεν αντιτίθεται σε εθνική νομοθεσία η οποία προβλέπει, όσον αφορά την πρόσληψη πανεπιστημιακών ερευνητών, τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για διάστημα τριών ετών, με μία μόνο δυνατότητα παρατάσεως για διάστημα μέχρι δύο ετών, εξαρτώντας τη μεν σύναψη τέτοιων συμβάσεων από την προϋπόθεση να υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι «βάσει του προγραμματισμού, για την άσκηση δραστηριοτήτων έρευνας, διδασκαλίας, συμπληρωματικής διδασκαλίας και παροχής υπηρεσιών στους φοιτητές», τη δε παράταση των συμβάσεων αυτών από τη «θετική αξιολόγηση της αναπτυχθείσας διδακτικής και ερευνητικής δραστηριότητας», χωρίς να είναι απαραίτητο η νομοθεσία αυτή να καθορίζει αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια για το κατά πόσον η σύναψη και η ανανέωση τέτοιων συμβάσεων όντως ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες, είναι κατάλληλες να επιτύχουν τον επιδιωκόμενο σκοπό και είναι αναγκαίες προς τούτο.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 14, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΟΚ) 1408/71 του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 1971, περί εφαρμογής των συστημάτων κοινωνικής ασφαλίσεως στους μισθωτούς, στους μη μισθωτούς και στα μέλη των οικογενειών τους που διακινούνται εντός της Κοινότητας, όπως τροποποιήθηκε και ενημερώθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) 118/97 του Συμβουλίου, της 2ας Δεκεμβρίου 1996 (ΕΕ 1997, L 28, σ. 1), και όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) 1606/98 του Συμβουλίου, της 29ης Ιουνίου 1998, έχει την έννοια ότι δεν τυγχάνει εφαρμογής στην περίπτωση προσώπου το οποίο, στο πλαίσιο μίας μόνον συμβάσεως εργασίας, συναφθείσας με έναν μόνον εργοδότη και προβλέπουσας την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας σε περισσότερα του ενός κράτη μέλη, εργάζεται, επί πλείονες διαδοχικούς μήνες, αποκλειστικώς στο έδαφος καθενός από τα συγκεκριμένα κράτη μέλη, εφόσον η χρονική διάρκεια των συνεχών περιόδων εργασίας σε καθένα από τα κράτη μέλη αυτά δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες, στοιχείο του οποίου η διακρίβωση απόκειται στο αιτούν δικαστήριο.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Η οδηγία 79/7/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 1978, περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως, δεν έχει εφαρμογή σε εθνική ρύθμιση η οποία προβλέπει, υπέρ των γυναικών που έχουν αποκτήσει τουλάχιστον δύο βιολογικά ή θετά τέκνα, τη χορήγηση προσαύξησης σύνταξης λόγω μητρότητας σε περίπτωση συνταξιοδότησης στη νόμιμη ηλικία ή σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης για ορισμένους λόγους που προβλέπει ο νόμος, αλλά όχι σε περίπτωση εθελούσιας πρόωρης συνταξιοδότησης της ενδιαφερομένης.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 2 και το άρθρο 6, παράγραφος 1, της οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, έχουν την έννοια ότι δεν αντιτίθενται σε εθνική νομοθετική ρύθμιση δυνάμει της οποίας οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα οι οποίοι συμπληρώνουν, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με πλήρη σύνταξη γήρατος τίθενται, έως τη λύση της σύμβασης εργασίας τους, υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας το οποίο συνεπάγεται μείωση των αποδοχών τους, απώλεια της τυχόν δυνατότητας επαγγελματικής εξέλιξής τους και μείωση, ή ακόμη και απώλεια, της αποζημίωσης απόλυσης την οποία θα δικαιούνταν να λάβουν κατά τη λύση της σχέσης εργασίας, εφόσον η ρύθμιση αυτή επιδιώκει θεμιτό σκοπό της πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης και τα μέσα για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού είναι πρόσφορα και αναγκαία.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 5, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΚ) 261/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 295/91, έχει την έννοια ότι δεν συνιστά «έκτακτη περίσταση» κατά τη διάταξη αυτή η απεργιακή κινητοποίηση η οποία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση συνδικαλιστικής οργάνωσης του προσωπικού πραγματικού αερομεταφορέα, τηρουμένων των προϋποθέσεων που προβλέπει η εθνική νομοθεσία και ιδίως της επιβαλλόμενης από αυτήν προθεσμίας προειδοποίησης, αποσκοπεί στην προβολή των διεκδικήσεων των εργαζομένων του εν λόγω μεταφορέα και συμμετέχει σε αυτήν κατηγορία προσωπικού απαραίτητη για την πραγματοποίηση μιας πτήσης.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Εθνική ρύθμιση η οποία προβλέπει την παράλληλη εφαρμογή, κατά τη διεξαγωγή μίας και της αυτής διαδικασίας ομαδικής απόλυσης, δύο διαφορετικών καθεστώτων προστασίας των εργαζομένων αορίστου χρόνου σε περίπτωση ομαδικής απόλυσης κατά παράβαση των κριτηρίων για την επιλογή των προς απόλυση εργαζομένων στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 98/59/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 1998, για προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις, και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να εξεταστεί υπό το πρίσμα των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ιδίως, των άρθρων του 20 και 30. Δεν αντιβαίνει στη ρήτρα 4 της συμφωνίας‑πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, η οποία συνήφθη στις 18 Μαρτίου 1999 και η οποία παρατίθεται στο παράρτημα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1999, σχετικά με τη συμφωνία πλαίσιο για την εργασία ορισμένου χρόνου που συνήφθη από τη CES, την UNICE και το CEEP, εθνική ρύθμιση η οποία επεκτείνει την εφαρμογή ενός νέου καθεστώτος προστασίας των εργαζομένων αορίστου χρόνου σε περίπτωση παράνομης ομαδικής απόλυσης στους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου, συναφθείσα πριν από την ημερομηνία ενάρξεως ισχύος της εν λόγω ρύθμισης, μετατρέπεται σε σύμβαση αορίστου χρόνου μετά την ημερομηνία αυτή.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 2, σημείο 1, και το άρθρο 3 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, έχουν την έννοια ότι, οσάκις ο εργαζόμενος συνήψε πλείονες συμβάσεις εργασίας με τον ίδιο εργοδότη, η ελάχιστη περίοδος ημερήσιας ανάπαυσης, η οποία προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο 3, έχει εφαρμογή στις συμβάσεις αυτές θεωρούμενες στο σύνολό τους και όχι σε καθεμία από τις συμβάσεις θεωρούμενη χωριστά.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 2, σημείο 1, της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, έχει την έννοια ότι μια περίοδος εργασιακής ετοιμότητας υπό καθεστώς επιφυλακής, κατά την οποία ένας εργαζόμενος πρέπει να είναι σε θέση να μεταβεί στα όρια του δήμου υπηρεσίας του εντός 20 λεπτών, με επιχειρησιακή στολή και υπηρεσιακό όχημα που θέτει στη διάθεσή του ο εργοδότης του, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων παρεκκλίσεως από τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και του δικαιώματος προτεραιότητας του εν λόγω οχήματος, δεν αποτελεί, στο σύνολό της, «χρόνο εργασίας», κατά την έννοια της διατάξεως αυτής παρά μόνον αν από τη σφαιρική εκτίμηση του συνόλου των περιστάσεων της οικείας υποθέσεως, ιδίως από τις συνέπειες που έχει ένας τέτοιος χρόνος αντιδράσεως και, ενδεχομένως, από τη μέση συχνότητα επεμβάσεων κατά την εν λόγω περίοδο, προκύπτει ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται στον εργαζόμενο αυτόν κατά τη διάρκεια της ως άνω περιόδου είναι τέτοιας φύσεως ώστε να επηρεάζουν αντικειμενικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά του να διαχειρίζεται ελεύθερα, διαρκούσης της ίδιας περιόδου, τον χρόνο κατά τον οποίο δεν απαιτούνται οι επαγγελματικές υπηρεσίες του και τη δυνατότητά του να αφιερώνει τον χρόνο αυτόν στα ενδιαφέροντά του.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Το άρθρο 2, σημείο 1, της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, έχει την έννοια ότι το άρθρο 2, σημείο 1, της οδηγίας 2003/88 έχει την έννοια ότι μια περίοδος εργασιακής ετοιμότητας υπό καθεστώς επιφυλακής, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας εργαζόμενος οφείλει μόνον να βρίσκεται σε ετοιμότητα κλήσης και να είναι σε θέση να μεταβεί σε περίπτωση ανάγκης στον τόπο εργασίας του εντός μίας ώρας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να διαμένει σε κατάλυμα που έχει τεθεί στη διάθεσή του από τον εργοδότη του στον τόπο αυτόν εργασίας, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παραμένει εκεί, δεν αποτελεί, στο σύνολό της, χρόνο εργασίας, κατά την έννοια της διατάξεως αυτής, παρά μόνον αν απορρέει από σφαιρική εκτίμηση του συνόλου των περιστάσεων της οικείας υποθέσεως, ιδίως από τις συνέπειες που έχει ένας τέτοιος χρόνος αντιδράσεως και, ενδεχομένως, από τη μέση συχνότητα επεμβάσεων κατά την εν λόγω περίοδο, ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται στον εργαζόμενο αυτόν κατά τη διάρκεια της ως άνω περιόδου είναι τέτοιας φύσεως ώστε να επηρεάζουν αντικειμενικά και σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά του να διαχειρίζεται ελεύθερα, διαρκούσης της ίδιας περιόδου, τον χρόνο κατά τον οποίο δεν απαιτούνται οι επαγγελματικές υπηρεσίες του και να αφιερώνει τον χρόνο αυτό στα ενδιαφέροντά του. Οι περιορισμένες δυνατότητες αναψυχής πλησίον του οικείου τόπου δεν ασκούν επιρροή στο πλαίσιο μιας τέτοιας εκτιμήσεως.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Οι ρήτρες 1.1, 1.2 και 2.1, καθώς και η ρήτρα 3.1, στοιχείο βʹ, της (αναθεωρημένης) συμφωνίας-πλαισίου της 18ης Ιουνίου 2009, η οποία περιλαμβάνεται στο παράρτημα της οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Συμβουλίου, της 8ης Μαρτίου 2010, σχετικά με την εφαρμογή της αναθεωρημένης συμφωνίας-πλαισίου για τη γονική άδεια που συνήφθη από τις οργανώσεις BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP και CES και με την κατάργηση της οδηγίας 96/34/ΕΚ, έχουν την έννοια ότι δεν αντιτίθενται σε εθνική ρύθμιση η οποία εξαρτά τη χορήγηση δικαιώματος γονικής άδειας από την αδιάλειπτη εργασιακή απασχόληση του αιτούντος γονέα για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών αμέσως πριν από την έναρξη της γονικής άδειας. Αντιθέτως, οι ρήτρες αυτές αντιτίθενται σε εθνική ρύθμιση η οποία εξαρτά τη χορήγηση δικαιώματος γονικής άδειας από την προϋπόθεση να έχει ο γονέας την ιδιότητα του εργαζομένου κατά τον χρόνο γέννησης ή υιοθεσίας του παιδιού του.
Διαβάστε περισσότερα
Περίληψη: Τα άρθρα 49 και 56 ΣΛΕΕ έχουν την έννοια ότι δεν αντιτίθενται σε εθνική ρύθμιση η οποία υποχρεώνει πρόσωπα ή επιχειρήσεις που επιθυμούν να ασκήσουν λιμενικές δραστηριότητες εντός λιμενικής ζώνης, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με την υπό στενή έννοια φορτοεκφόρτωση πλοίων, να απασχολούν μόνον λιμενεργάτες αναγνωρισμένους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρυθμίσεως αυτής, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις και λεπτομέρειες εφαρμογής, αφενός, στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία δεν συνεπάγονται διακρίσεις, είναι εκ των προτέρων γνωστά και παρέχουν τη δυνατότητα στους λιμενεργάτες άλλων κρατών μελών να αποδεικνύουν ότι πληρούν, στο κράτος καταγωγής τους, απαιτήσεις ισοδύναμες με εκείνες που εφαρμόζονται στους ημεδαπούς λιμενεργάτες και, αφετέρου, δεν καθιερώνουν περιορισμένη ποσόστωση για τους εργάτες που μπορούν να τύχουν τέτοιας αναγνωρίσεως.
Διαβάστε περισσότερα
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Επιμέλεια ύλης: Έλενα Στοφόρου, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου
Α. Γενική Νομοθεσία
I. Ν. 4808/2021 «Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις».
II. Π.Δ. 30/2021 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 96/71/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 1996 σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/957 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 96/71/ ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών».
III. Ν. 4807/2021 «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».
IV. Ν. 4820/2021 «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις» (υποχρεωτικός εμβολιασμός).
V. Ν. 4826/2021 «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».
VI. ΕΓΚ. 62587/26.8.2021 Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων «Διευκρινίσεις επί των άρθρων 91-95 του ν. 4808/2021 (Α' 101), αναφορικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ασκείται νόμιμα το δικαίωμα της απεργίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα και στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας».
VII. ΕΓΚ. οικ. 64597/3-9-2021 Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων «Οδηγίες για την εφαρμογή του Κεφαλαίου Α' «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ» (άρθρα 55-67) του μέρους IV του Ν. 4808/2021 (Α'101) ».
Β. Νομοθεσία για τον Covid-19
I. ΑΠΟΦ. οικ. 3208/108/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Ιανουάριο».
II. ΑΠΟΦ. οικ. 4374/131/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2021».
III. ΑΠΟΦ. οικ. 9500/322/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Μάρτιο 2021».
IV. ΑΠΟΦ. 13179/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Τροποποίηση της υπό στοιχεία οικ. 9500/322/ 2-3-2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Μάρτιο 2021» (Β’ 821)».
V. ΕΓΚ. 6978/174/15-2-2021 Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε ειδικές περιπτώσεις».
VI. ΑΠΟΦ. οικ. 13777/2021 Υπ. Οικονομικών - Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας «Παράταση της ισχύος των επεκταθέντων σε όλη την Επικράτεια έκτακτων και προσωρινών μέτρων του άρθρου 235 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας για την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τόπου εργασίας και ρύθμιση περαιτέρω στοιχείων αυτής».
VII. ΕΓΓΡ. 10515/246/17.3.2021 Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων «Παροχή πληροφοριών για θέματα ετήσιας κανονικής άδειας και επιδόματος αδείας σε περίπτωση αναστολής της εργασιακής σχέσης».
VIII. ΕΓΚ. 18898/14.4.2021 Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα διευκόλυνσης εμβολιασμού των εργαζομένων για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού SARS-COV-2».
IX. ΑΠΟΦ. 22010/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Καθορισμός της διαδικασίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα 2021 και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό».
X. ΑΠΟΦ. οικ. 22547/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Απρίλιο 2021».
XI. ΕΓΚ. 22243/22-4-2021 Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων «Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών του Πάσχα».
XII. ΑΠΟΦ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 24525/2021 Υπ. Οικονομικών - Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας - Υποδομών και Μεταφορών - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία».
XIII. ΑΠΟΦ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 28501/2021 Υπ. Οικονομικών - Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Παιδείας και Θρησκευμάτων - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας - Υποδομών και Μεταφορών - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - Επικρατείας «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 24525/18.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β’ 1588).
XIV. ΕΓΚ. 22963/23-4-2021 Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων «Διευκρινίσεις επί της ΚΥΑ με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 24525/18-4-2021 «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (1588 Β')».
XV. AΠΟΦ. 28631/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Μάιο 2021».
XVI. ΑΠΟΦ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 30310/2021 Υπ. Οικονομικών - Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Παιδείας και Θρησκευμάτων - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας - Εσωτερικών - Υποδομών και Μεταφορών - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - Τουρισμού - Επικρατείας «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.24525/18.4.2021κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β' 1588), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 28501/7.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 1871)».
XVII. AΠΟΦ. Δ1α/ΓΠ.οικ.32207/2021 Υπ. Προστασίας του Πολίτη - Εθνικής Άμυνας - Παιδείας και Θρησκευμάτων - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας - Πολιτισμού και Αθλητισμού - Δικαιοσύνης - Εσωτερικών - Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - Επικρατείας «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 26390/24.4.2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας» (Β’ 1686), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.28499/7.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 1870)».
XVIII. AΠΟΦ. Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/2021 Υπ. Οικονομικών - Ανάπτυξης και Επενδύσεων - Παιδείας και Θρησκευμάτων - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας - Εσωτερικών - Υποδομών και Μεταφορών - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - Τουρισμού - Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία».
XIX. AΠΟΦ. 47100/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Ιούνιο 2021».
XX. ΑΠΟΦ. 51320/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Ιούλιο 2021».
XXI. AΠΟΦ. 58921/2021 Υπ. Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Αύγουστο 2021».
XXII. ΑΠΟΦ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 55570/2021 Υπ. Οικονομικών - Εθνικής Άμυνας - Παιδείας και Θρησκευμάτων - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας - Προστασίας του Πολίτη - Πολιτισμού και Αθλητισμού - Δικαιοσύνης - Εσωτερικών - Ψηφιακής Διακυβέρνησης - Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας».
Β. ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
I. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (20-1-2021) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας»
II. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (15-2-2021) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων όλων των κατηγοριών που απασχολούνται στα ξενοδοχεία όλης της χώρας».
III. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (18-2-2021) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας».
IV. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (31-3-2021) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις καπνοβιομηχανίας όλης της χώρας».
V. ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (8-4-2021) «Για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης όλης της Χώρας».
VI. ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΝΤ. 3/2020 «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και ειδικότερα στις Ασφαλιστικές Επιχ/σεις μη θυγατρικές Τραπεζών, στους Ασφαλιστικούς Φορείς και στις Ασφαλιστικές Επιχ/σεις θυγατρικές Τραπεζών».
VII. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (22-4-2021) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Επιχειρήσεων Πετρελαίου και Υγραερίων».
VIII. ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2021 (23-6-2021).
IX. ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (17-6-2021) «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Διπλουμάτων Ξεναγών Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων».
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Επιμέλεια ύλης: Σοφία Γεωργακοπούλου, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου
Επιμέλεια ύλης: Σοφία Γεωργακοπούλου, Δικηγόρος, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου
Δ. Ζερδελής, Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο, 5η έκδ. (Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2021)
Οι πρόσφατες τροποποιήσεις που επέφερε ο ν. 4808/2021 στο συλλογικό εργατικό δίκαιο, και συγκεκριμένα στην οργάνωση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο δίκαιο της απεργίας αλλά και σε θέματα σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατέστησαν αναγκαία την παρούσα έκδοση, στην οποία έχει ληφθεί υπόψη και η πρόσφατη νομολογία και βιβλιογραφία. Όπως επισημάναμε και στην πρώτη έκδοση του βιβλίου αυτού, παρά τις διαφορές που εμφανίζει το συλλογικό από το ατομικό εργατικό δίκαιο, δεν παύουν να αποτελούν ενότητα, ο στόχος των οποίων, όπως και όλου του εργατικού δικαίου είναι κοινός: να εξισορροπήσουν την δομικού χαρακτήρα διαπραγματευτική ανισότητα μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.
Και στη νέα αυτή έκδοση διατηρείται ο ίδιος στόχος με τις προηγούμενες εκδόσεις: η παρουσίαση κατά τρόπο εύληπτο, συστηματικό και χωρίς περιττές θεωρητικές αναλύσεις των βασικότερων εκφάνσεων των συλλογικών εργασιακών σχέσεων, όπως είναι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το δικαίωμα της απεργίας.
Δημήτρης Ζερδελής, Εγχειρίδιο εργατικου δικαίου, Z έκδοση (Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2021)
Οι σημαντικές αλλαγές που επέφερε ο ν. 4808/2021 στο εργατικό δίκαιο κατέστησαν αναγκαία την παρούσα νέα έκδοση του Εγχειριδίου Εργατικού Δικαίου. Στην νέα έκδοση λήφθηκε υπόψη και η πρόσφατη νομολογία και βιβλιογραφία.
Δ. Λαδάς (Επιμ.), Ευέλικτες Μορφές Εργασίας (Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2021)
Στο εν λόγω συλλογικό έργο, μέσα από τον γόνιμο διάλογο θεωρίας και νομολογίας (ελληνικής & ευρωπαϊκής), παρουσιάζονται μορφές ευέλικτης απασχόλησης, οι οποίες αποκλίνουν από το παραδοσιακό μοντέλο του εργατικού δικαίου, το οποίο έχει στηριχθεί στην σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου κατά πλήρες ωράριο, και αναδεικνύονται ενδιαφέροντα πρακτικά ζητήματα που αναφύονται στο εν λόγω πεδίο, ιδίως και μετά τη θέση σε ισχύ του Ν 4808/2021. Ειδικότερα, εξετάζονται θέματα σχετικά με τη σύμβαση ορισμένου χρόνου, τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία, τη σύμβαση προσωρινής απασχόλησης, την εποχική εργασία, τη σύμβαση μαθητείας, την ετοιμότητα προς παροχή εργασίας (on call work), τη διευθέτηση εργασίας, την τηλεργασία, τον δανεισμό εργαζομένων, το Crowdworking, το Job & Work sharing, την απόσπαση εργαζομένων, τις υπερωρίες.
Π. Λεβενιώτης, Νομολογία, Θεωρία και Πρακτικά Ζητήματα Εργατικού Δικαίου (Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2021)
Tο παρόν έργο είναι χωρισμένο σε επτά θεματικές ενότητες όπου παρουσιάζονται συστηματικά οι γενικές και ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν και παρατίθεται η θεωρία και η νομολογία που έχει διαμορφωθεί για κάθε επιμέρους ζήτημα του Εργατικού Δικαίου. Ειδικότερα, αναλύονται η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ο ρόλος, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών, η εκτέλεση της σύμβασης εργασίας, το ζήτημα των αποδοχών του εργαζομένου, η καταγγελία της σύμβασης και τα ειδικότερα ζητήματα του εργατικού ατυχήματος και του Κανονισμού εργασίας.
Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου έργου έγκειται στο ό,τι πέραν της θεωρητικής και νομολογιακής προσέγγισης κάθε ζητήματος, παρατίθενται αποσπάσματα δικαστικών αποφάσεων όλων των βαθμών της δικαιοδοσίας καθώς και παρατηρήσεις και σχόλια επί των νομικών και πραγματικών ζητημάτων που αυτές αφορούν, αλλά και επί της αποδεικτικής διαδικασίας που ακολουθείται κατά τη διαμόρφωση της δικανικής κρίσης. Οι παρατηρήσεις αυτές αποτελούν αποτέλεσμα μελέτης της πρακτικής εφαρμογής των πορισμάτων της νομολογίας και της θεωρίας για κάθε ανακύπτον ζήτημα, καθώς και της προσωπικής εμπειρίας του γράφοντος από την εκδίκαση πλήθους υποθέσεων στο Τμήμα Εργατικών Διαφορών.
Π. Μπουμπουχερόπουλος, «Η καταβολή αποζημίωσης κατά τη λύση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου», (Εκδόσεις Επιθεώρηη Εργατικού Δικαίου, 2021)
Η παρούσα έκδοση επαναφέρει με νέα δυναμική στο προσκήνιο το ερώτημα αν, δυνάμει της ρήτρας 4 της συμφωνίας-πλαισίου για την εργασία ορισμένου χρόνου, οφείλεται αποζημίωση απολύσεως και κατά τη λύση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, και δη αποζημίωση ισόποση και όμοια κατά τη νομική της φύση με εκείνην που οφείλεται σε περίπτωση νόμιμης εργοδοτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σειρά πρόσφατων αποφάσεών του που εκδόθηκαν κατόπιν προδικαστικών ερωτημάτων προερχόμενων από ισπανικά δικαστήρια, ανέδειξε την επικαιρότητα μιας προβληματικής που είχε τεθεί ήδη προ δεκαετίας στην ελληνική θεωρία. Η ανάλυση των κρίσιμων αποφάσεων του Δ.Ε.Ε. αποτελεί τη βάση των αναπτύξεων που διαλαμβάνονται στην εν λόγω μονογραφία. Ο συγγραφέας, αναλύοντας διεξοδικά τη νομολογία τόσο του Δ.Ε.Ε. όσο και του Αρείου Πάγου και ανατρέχοντας κριτικά σε όσα έχουν γραφεί σχετικώς στη θεωρία από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και σήμερα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εργοδότες υπέχουν την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης και κατά τη λύση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
Κ. Παπαδημητρίου, «Ατομικό Εργατικό Δίκαιο», (Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, 2021)
Στο παρόν έργο εξετάζονται με τρόπο περιεκτικό και πλήρη όλα τα σημαντικά, κλασικά και σύγχρονα ζητήματα που άπτονται του κλάδου του ατομικού εργατικού δικαίου, όπως είναι η τηλεργασία, οι ατυπικές μορφές απασχόλησης, ο δανεισμός εργαζομένων, η παραχώρηση προσωπικού, η προσωρινή και μερική απασχόληση, η εργασία με δοκιμή, οι ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, η οργάνωση λειτουργίας της εκμετάλλευσης, η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, οι εργασιακές σχέσεις αλλοδαπών, οι στρατευόμενοι μισθωτοί, η απόλυση, δικονομικά ζητήματα.
Devetzi, A. Stergiou, «Social security in times of corona», (Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2021)
Το έργο αυτό είναι βασισμένο στο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την 4η/12/2020 από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Φούλντα στη Γερμανία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα “Η κοινωνική ασφάλιση στην εποχή του κορονοϊου υπό την οπτική του συγκριτικού δικαίου : η περίπτωση των διακινούμενων εργαζομένων και άλλων ευάλωτων ομάδων εργαζομένων”. Το βασικό ερώτημα ήταν εάν η εθνική νομοθεσία έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα που ανέκυψαν ένεκα της παρούσας πρωτοφανούς κατάστασης. Το παρόν έργο απαντά στο ερώτημα αυτό και επιχειρεί, υπό την σκοπιά του συγκριτικού δικαίου, να εξετάσει τις υπάρχουσες αλλά και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο πεδίο του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
Επιμέλεια ύλης: Σοφία Κοκκιναρά, Δικηγόρος, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου
Επιμέλεια ύλης: Σοφία Κοκκιναρά, Δικηγόρος, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου
ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ
N. Γαβαλάς, Πολλαπλές οι παραβιάσεις του άρθρου 24 Α.Ε.Κ.Χ. από το άρθρο 66 του ν. 4808/2021 για την «προστασία από τις απολύσεις», ΕΕργΔ 2021, σελ. 787
Ν. Γεωργιάδου, Η επιχειρησιακή συνήθεια και η αρχή της ίσης μεταχειρίσεως ως νομικές βάσεις δημιουργίας εργατικών αξιώσεων: Μία προσέγγιση ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου, ΔΕΝ 2021, σελ. 358
Ν. Γεωργιάδου, Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε επίπεδο Εθνικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ΔΕΝ 2021, σελ. 1329
Δ. Γούλας, Η Οδηγία 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης: Η μεγάλη ευκαιρία του Έλληνα νομοθέτη για την ενίσχυση της προστασίας των whistleblowers, ΕΕργΔ 2021, σελ. 241
Β. Δούκα, Άκυροι όροι της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του εργαζομένου, ΕΕργΔ 2021, σελ. 745
Δ. Ζερδελής, Οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα υπό το φως της πρόσφατης νομολογίας του Δ.Ε.Ε., ΕΕργΔ 2021, σελ. 369
Λ. Κιοσσέ-Παυλίδου, Ψάχνοντας τον εργοδότη: H παράνομη ενοικίαση προσωπικού με συμβάσεις έργου και η συσκότιση της εργοδοτικής ιδιότητας, ΕΕργΔ 2021, σελ. 139
Ι. Κουκιάδης, Η συνέχιση του νοσηρού φαινομένου προσλήψεως μισθωτών του Δημοσίου με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για κάλυψη παγίων αναγκών, ΕΕργΔ 2021, σελ. 741
Δ. Λαδάς, H προοπτική νομοθετικής ρύθμισης του Crowdworking, ΔΕΕ 2021, σελ. 749
Κ. Μπακόπουλος, Νέα κινητικότητα γύρω από το θέμα των συμβάσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα, ΕΕργΔ 2021, σελ. 411
Κ. Ορφανίδου, Η Οδηγία 2019/1152 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ε.Ε.: Πρώτα βήματα για την προστασία των πιο ευάλωτων εργαζομένων, ΕΕργΔ 2021, σελ. 807
Γ. Παναγιώτου, Η «εύλογη αμφιβολία» του εργοδότη ως λόγος απαλλαγής του από τους μισθούς υπερημερίας (Σχόλια εξ αφορμής της ΑΠ 137/2020, Τμ. Β1), ΔΕΝ 2021, σελ. 370
Χ. Παππά, Ζήτημα αν το άρθρο 102 του Ν. 3584/2007 (προϋπηρεσία κ.λπ. δημοτικών υπαλλήλων) έχει εφαρμογή και στους υπαλλήλους ιδ. δικαίου Δημοτικών Επιχειρήσεων (Γνωμοδότηση), ΔΕΝ 2021, σελ. 893
Ε. Πρεβεδούρου, Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα μεταξύ υπεροχής του ενωσιακού δικαίου, συνταγματικής απαγόρευσης και σύμφωνης ερμηνείας: Mε αφορμή την απόφαση Δ.Ε.Ε. 11.2.2021, C-760/18 M.B. κλπ κατά Ο.Τ.Α. «Δήμος Αγίου Νικολάου», ΕΕργΔ 2021, σελ. 389
Α. Βάγιας, Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για πάντα, ΕΕργΔ 2021, σελ. 613
Κ. Παπαδημητρίου και Ι. Σκανδάλης, Η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις της στις συλλογικές εργασιακές σχέσεις, ΔΕΝ 2021, σελ. 705
Γ. Αγαπητός, Ανεργία μήτηρ πάσης πενίας, ΔΕΝ 2021, σελ. 353
Χ. Αποστολίδη, Το νομοκανονικό καθεστώς Εφημερίων και Διακόνων, ΔΕΝ 2021, σελ. 885
Γ. Αργυρός, Η συμμετοχή των εργαζομένων στη διασυνοριακή μετατροπή των εταιρειών στο πλαίσιο της Οδηγίας 2019/2121/ΕΕ, ΕΕργΔ 2021, σελ. 129
Δ. Βασιλείου, Η αναστολή της παραγραφής λόγω αναστολής της λειτουργίας των πολιτικών δικαστηρίων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού και η συμπλήρωση αυτής – Με επτά πρακτικά παραδείγματα, ΕΕργΔ 2021, σελ. 285
Π. Κακαρά, Η Ευρωπαική Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων και η διεύρυνση του προσωπικού πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη, ΕΕργΔ 2021, σελ. 167
Ι. Ληξουριώτης, Το «συμφέρον της επιχείρησης» και το εργατικό δίκαιο – Μια γενική θεώρηση, ΔΕΕ 2021, σελ. 737
Κ. Νασοπούλου, Υπόθεση Λάρκο: Μια μεταλλευτική επιχείρηση σε καθεστώς εξυγίανσης, ΔΕΝ 2021, σελ. 717
Γ. Παναγιώτου, Η νομολογία και το απαράδεκτο ενδίκου μέσου στην διοικητική δίκη, ΔΕΝ 2021, σελ. 881
Ν. Σακαλής, Απονομή «ισοτιμίας» στους τίτλους σπουδών, ΔΕΝ 2021, σελ. 193
Ν. Σιγκρίδης, Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις εργασιακές σχέσεις, ΔΕΝ 2021, σελ. 545
Δ. Σιδερής, Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων, ΕΕργΔ 2021, σελ. 501
Δ. Στράνης / Φ. Νουρ Αμπντέλ Σαλάμ – Οικονόμου, Μετατροπή και νομικός χαρακτηρισμός των εργασιακών σχέσεων των διδασκόντων στα πρώην Τ.Ε.Ι., ΕΕργΔ 2021, σελ. 485
ΑΛΛΟΔΑΠΗ ΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ι. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ευφροσύνη Μπακιρτζή, Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Διεθνών Σπουδών, Υποψ. Δρ. (University of Kassel & University of Applied Sciences Fulda): Νομικό status ενός crowdworker – Σχολιασμός της απόφασης του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών της 1ης Δεκεμβρίου 2020
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ευφροσύνη Μπακιρτζή, Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Διεθνών Σπουδών, Υποψ. Δρ. (University of Kassel & University of Applied Sciences Fulda): Νομικό status ενός crowdworker – Σχολιασμός της απόφασης του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών της 1ης Δεκεμβρίου 2020
- Εισαγωγή
Η χρήση νέων τεχνολογιών έχει αρχίσει να παρεισφρύει ολοένα και περισσότερο στον κόσμο της εργασίας. Ο τρόπος οργάνωσης αλλά και παροχής της εργασίας αλλάζει και σταδιακά λαμβάνει μία διαφορετική διάσταση, ήτοι την ψηφιακή, σε πολλούς τομείς. Η μετάβαση αυτή έχει επιταχυνθεί ενόψει των προκλήσεων που η πανδημία του κορονοϊού έφερε στη ζωή των περισσοτέρων.
Η ψηφιοποίηση της εργασίας είναι ένα επίκαιρο φαινόμενο με σημαντική επίδραση στις εργασιακές σχέσεις, στους όρους εργασίας και στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Από τη μία πλευρά, μπορεί να διευκολύνει τον συνδυασμό οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων με τη δυνατότητα ευέλικτης εργασίας από το σπίτι, αλλά από την άλλη, μπορεί να καταστήσει τα όρια μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής θολά και να αναδείξει νέους ψυχοσωματικούς κινδύνους στην εργασία. Αυτές οι δύο όψεις του νομίσματος της ψηφιακής εργασίας αφορούν περισσότερα από ένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Επίσης, οι διαστάσεις και η εξέλιξη της επίδρασης των νέων τεχνολογιών και των νέων μορφών της ψηφιακής εργασίας είναι δύσκολο να προβλεφθούν με ακρίβεια. Λόγω της νομικής αβεβαιότητας και της δυναμικής που τα φαινόμενα αυτά συνεπάγονται, συχνά καλείται τόσο ο νομοθέτης όσο και ο δικαστής να επαναξιολογεί διαρκώς τα επίμαχα θέματα ώστε να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μπορεί να μην ανταπεξέρχονται στην ταχύτητα εισροής των αλλαγών στην εργασιακή ζωή ώστε να προλαμβάνουν τις εξελίξεις. Μάλλον λειτουργούν επακολουθητικά σε αυτές. Στην περίπτωση, λοιπόν, που ο νόμος δεν ρυθμίζει ξεκάθαρα τις εργασιακές σχέσεις και όρους εργασίας της ψηφιακής εργασίας, ο δικαστής καλείται να καλύψει το κενό και να επιλύσει διαφορές απαντώντας σε ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με τον χαρακτηρισμό των επίμαχων συμβατικών σχέσεων και την κατά περίπτωση εφαρμογή ή μη των προστατευτικών εργατικών και κοινωνικών νομικών διατάξεων.
Στο πλαίσιο της παραπάνω προβληματικής, έχουν εκδοθεί στη Γερμανία ορισμένες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες καλούνται να επιλύσουν επίμαχα ζητήματα του φαινομένου της ψηφιακής εργασίας. Με την ερμηνεία τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στη δυναμική των εξελίξεων αυτών. Το ζήτημα που έχει απασχολήσει τα Γερμανικά δικαστήρια από τον πρώτο ως τον τελευταίο βαθμό δικαιοδοσίας είναι ο χαρακτηρισμός ενός crowdworker ως εργαζομένου ή μη.[1] Σε προηγούμενη συμβολή στο περιοδικό της Ε.Δ.Ε.Κ.Α. παρουσίασα συνοπτικά την απόφαση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών του Μονάχου της Γερμανίας (LAG München, 8 Sa 146/19 με ημερομηνία 04.12.2019) η οποία απεφάνθει ότι η συμφωνία ενός crowdworker με τον διαχειριστή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας δεν θεμελιώνει την ύπαρξη εργασιακής σχέσης.[2] Η υπόθεση αυτή παραπέμφθηκε με άσκηση αναίρεσης στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών της Γερμανίας λόγω της σπουδαιότητάς της το οποίο εξέδωσε μία άκρως ενδιαφέρουσα απόφαση τον Δεκέμβριο 2020[3] ακριβώς έναν χρόνο μετά την έκδοση της προσβαλόμενης απόφασης και εν μέσω πανδημίας, αξιολογώντας τη συγκεκριμένη σχέση crowdwork από την άποψη του εργατικού δικαίου.
- Ανάλυση της δικαστικής απόφασης
Η εν λόγω δικαστική προσέγγιση φαίνεται να έλαβε υπόψη τις σύγχρονες ακαδημαϊκές και πολιτικές συζητήσεις πάνω στο θέμα. Στην απόφασή του, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών αναγνώρισε την ιδιότητα του εργαζομένου σε έναν crowdworker. Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης, η συνεχής εκτέλεση μεγάλου αριθμού μικροεργασιών από τους χρήστες μιας διαδικτυακής πλατφόρμας («crowdworkers») επί τη βάσει μιας συμφωνίας-πλαισίου που έχει συναφθεί με τον διαχειριστή της πλατφόρμας («crowdsourcer») δύναται να οδηγήσει στον χαρακτηρισμό της έννομης σχέσης ως σχέσης εργασίας. Η κρίση του δικαστηρίου βασίστηκε στη συνολική εξέταση που απαιτείται βάσει του άρθρου 611α παράγραφος 1 εδάφιο 5 του Γερμανικού Αστικού Κώδικα (Bürgerliches Gesetzbuch - BGB), το οποίο εισήγαγε για πρώτη φορά το 2017 έναν νομικό ορισμό της σύμβασης εργασίας.[4] Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, ο προσδιορισμός της σύμβασης εργασίας εξαρτάται από τη συνολική εκτίμηση όλων των σχετικών πραγματικών περιστατικών. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο crowdworker είναι μισθωτός εάν υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες προσωπικά, η εργασία είναι απλής φύσης και η εκτέλεσή της είναι προκαθορισμένη ως προς το περιεχόμενο, και η ανάθεση της σύμβασης και η συγκεκριμένη χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας ελέγχονται από τον crowdsourcer υπό την έννοια του εξωτερικού ελέγχου (Fremdbestimmen).
Η επίδικη διαφορά αφορούσε, λοιπόν, τη σχέση μεταξύ μιας εταιρείας πλατφόρμας - crowdsourcing η οποία προσέφερε υπηρεσίες ελέγχου της παρουσίασης επώνυμων προϊόντων σε καταστήματα λιανικής πώλησης και πρατήρια καυσίμων, και ενός crowdworker ο οποίος εκτελούσε μικροεργασίες στο πλαίσιο του παραπάνω ελέγχου έναντι αμοιβής. Ο crowdworker - εν προκειμένω αναιρεσείων - υπέγραψε με την εταιρεία - αναιρεσίβλητη βασική συμφωνία με τους γενικούς όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τη συμβατική τους σχέση. Μια ρήτρα της εν λόγω συμφωνίας απέκλειε τη συμβατική σχέση μεταξύ του αναιρεσείοντος και της αναιρεσίβλητης ως εργασιακή. Σύμφωνα με την ίδια ρήτρα, ο αναιρεσείων δεν υπόκειτο σε οδηγίες από την εταιρεία.
Ως προς τα πραγματικά περιστατικά, ο αναιρεσείων εκτελούσε τις εργασίες στην πλατφόρμα από τον Φεβρουάριο 2017 με μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 20 ώρες και μηνιαία αμοιβή 1.749,34 ευρώ. Για την εκτέλεση όλων των εργασιών ήταν απαραίτητη η εγκατάσταση και χρήση της εφαρμογής της εταιρείας καθώς και η χρήση του ιστότοπου της εταιρείας. Η ανάθεση των προσφορών εργασίας καθόριζε τον τόπο και τον χρόνο της δραστηριότητας και παρείχε λεπτομερή περιγραφή των βημάτων που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την εκτέλεση της ανάθεσης, δηλαδή την εκτέλεση της εργασίας. Εκτός από την προβλεπόμενη χρονική διάρκεια της εργασίας, η περιγραφή περιλάμβανε ένα χρονικό πλαίσιο προθεσμία (συνήθως 2 ωρών από τη στιγμή της αποδοχής της ανάθεσης) εντός του οποίου έπρεπε να ολοκληρωθεί η εκτέλεση της εργασίας. Εάν οι εργασίες που ανατέθηκαν δεν ολοκληρώνονταν εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, η προσφορά γινόταν και πάλι διαθέσιμη σε άλλους συνεργάτες της πλατφόρμας.
Σε συνολικό διάστημα 11 μηνών, ο αναιρεσείων ολοκλήρωσε 2.978 αναθέσεις/μικροεργασίες. Εκτός από την αμοιβή που έλαβε για τις εργασίες αυτές, ο αναιρεσείων μπόρεσε να αποκτήσει πόντους εμπειρίας οι οποίοι ήταν ορατοί στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός αυτών των πόντων, τόσο περισσότερες αναθέσεις μπορούσε να αναλάβει. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος αξιολόγησης - κινήτρων, ο αναιρεσείων έφθασε σε ένα ορισμένο επίπεδο που του επέτρεπε να αναλαμβάνει ταυτόχρονα πολλαπλές εργασίες και να καθορίζει τη σειρά εκτέλεσης των αναλαμβανόμενων καθηκόντων.
Τον Απρίλιο του 2018 ο αναιρεσείων έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο αναφερόταν ότι δεν θα του ανατίθενται πλέον εργασίες και του ζητήθηκε να εκκαθαρίσει όλες τις εκκρεμείς πληρωμές και να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του στην πλατφόρμα. Ο αναιρεσείων αμφισβήτησε την εν λόγω ειδοποίηση υποστηρίζοντας ότι είχε δημιουργηθεί μεταξύ αυτού και της πλατφόρμας σχέση εργασίας και, ως εκ τούτου, μια τέτοια ειδοποίηση απόλυσης δεν ήταν νόμιμη και δεν μπορούσε να τερματίσει τη σχέση εργασίας.[5] Στη συνέχεια, η πλατφόρμα κοινοποίησε επίσημα στον αναιρεσείοντα την απόλυσή του τον Ιούνιο του 2018.
Πράγματι, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών έκρινε ότι ο αναιρεσείων ήταν εργαζόμενος κατά τον χρόνο της απόλυσης. Στο σκεπτικό του, το Δικαστήριο ανέλυσε τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας συμβατικής σχέσης ως εργασιακής και τη διάκρισή της από την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου. Τα βασικά νομικά ζητήματα αφορούσαν τον βαθμό προσωπικής εξάρτησης του εργαζομένου και την υπαγωγή σε οδηγίες κατά την εκτέλεση της εργασίας. Σημείο αναφοράς για τη συνολική αξιολόγηση των περιστάσεων της συγκεκριμένης υπόθεσης παρέμεινε το άρθρο 611α παράγραφος 1 του Αστικού Κώδικα.[6] Επίσης, σύμφωνα με πάγια νομολογία, ο βαθμός προσωπικής εξάρτησης καθορίζει τη διάκριση από την αυτοαπασχόληση και συνάγεται εν τέλει βάσει των κριτηρίων της δέσμευσης από οδηγίες και του εξωτερικού ελέγχου ή της ενσωμάτωσης στην επιχείρηση.[7]
Ωστόσο, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, ο προσδιορισμός της έννομης σχέσης σε μια συγκεκριμένη περίπτωση απαιτεί συνολική εκτίμηση όλων των σχετικών περιστάσεων της μεμονωμένης περίπτωσης.[8] Συνεπώς, καθοριστικό στοιχείο για την κατάταξη της έννομης σχέσης ως ορισμένου τύπου σύμβασης είναι κυρίως τα κριτήρια οριοθέτησης που αναφέρονται στο άρθρο 611α παράγραφος 1 εδάφιο 1 του Αστικού Κώδικα, αλλά μπορεί επίσης να είναι και άλλες περιστάσεις που μπορούν να συμβάλουν τελεολογικά στη διαφοροποίηση.[9] Η παραδοχή του δικαστηρίου ότι περαιτέρω περιστάσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν τελεολογικά σε μια τέτοια οριοθέτηση, αποτελεί καινοτομία διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της προαναφερόμενης νομικής διάταξης.
Μάλιστα, η απόφαση αμφισβήτησε την κρίση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών το οποίο – κατά την κρίση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου - υπέπεσε σε νομική πλάνη κατά την παραδοχή του ότι η πραγματική εφαρμογή των επιμέρους συμβατικών σχέσεων που δημιουργούνται με την προσφορά και την αποδοχή δεν μιλούν στο σύνολό τους για σχέση εργασίας. Η διαπίστωση του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών ότι ο αναιρεσείων, χωρίς να επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από κίνητρα ή την απειλή κυρώσεων, ήταν ελεύθερος να αποφασίσει εάν και σε ποιο βαθμό θα αποδεχόταν τις αναθέσεις που του προσφέρονταν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αξιολογεί ελλιπώς τις ουσιώδεις περιστάσεις της συνεργασίας των μερών μετά την αποδοχή μιας προσφοράς ανάθεσης επειδή το εν λόγω δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη ότι ο αναιρεσείων δεν είχε πλέον σημαντικό περιθώριο λήψης αποφάσεων κατά την εκτέλεση των αποδεκτών εντολών, δηλαδή στην ήδη καθιερωμένη έννομη σχέση. Τα επιμέρους στάδια εργασίας των προς εκτέλεση δραστηριοτήτων προσδιορίστηκαν επακριβώς από την αναιρεσίβλητη στις περιγραφές εργασίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο αναιρεσείων έπρεπε να εργαστεί βάσει αυτών των περιγραφών προκειμένου να λάβει την αμοιβή που του υποσχέθηκαν. Το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της εργασίας ήταν επίσης πολύ περιορισμένο. Οι ανατεθείσες δραστηριότητες ελέγχου έπρεπε να εκτελούνται τακτικά εντός δύο ωρών. Αυτή η ένταση μεταξύ της ελευθερίας στην αποδοχή των επιμέρους αναθέσεων και των ισχυρών τεχνικών, χρονικών και τοπικών περιορισμών του ενάγοντος κατά την εκτέλεση της σύμβασης, δηλαδή κατά την εκτέλεση της εκάστοτε αποδεκτής ανάθεσης, δεν καταδείχθηκε ούτε επιλύθηκε από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών.[10]
- Κριτική επισκόπηση των συνεπειών της απόφασης
Η συμβολή της απόφασης αυτής στη γενική συζήτηση σχετικά με τον χαρακτηρισμό των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών είναι αμφιλεγόμενη. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη τη συνολική κατάσταση της μεμονωμένης περίπτωσης και ερμήνευσε τα στοιχεία του εξωτερικού ελέγχου και της υπαγωγής σε οδηγίες πιο ανεξάρτητα. Συνεπώς, η προσωπική εξάρτηση θα μπορούσε να αναγνωριστεί ακόμη και αν τεκμηριωνόταν μια αδύναμη διακριτική υπαγωγή σε εντολές.[11] Ωστόσο, η απόφαση δεν απαντά στο ζήτημα του status των crowdworkers οι οποίοι μπορούν επίσης να να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οιονεί εργαζόμενοι ή μισθωτοί γεγονός που εξαρτάται από τις περιστάσεις της κάθε περίπτωσης.[12]
Ωστόσο, οι μελλοντικές επιπτώσεις της απόφασης αυτής μένει να φανούν. Οι επικριτικές απόψεις υποστηρίζουν ότι η μεθοδολογία του Δικαστηρίου μπορεί να αμφισβητηθεί, διότι η υποχρέωση ανάθεσης της εργασίας δεν μπορεί να υποκατασταθεί από ένα σύστημα κινήτρων το οποίο λειτουργεί ως παρακίνηση για αυξημένη αμοιβή. Υποστηρίχθηκε ότι η σύμβαση που δεν δημιουργεί υποχρέωση εκτέλεσης έργου, δεν αποτελεί σύμβαση εργασίας. Συνεπώς, η συναφθείσα συμφωνία πλαίσιο μεταξύ του αναιρεσείοντα και της αναιρεσίβλητης είναι μια απλή συμφωνία-πλαίσιο.[13] Τα επιχειρήματα του Δικαστηρίου δεν ήταν πειστικά από την άποψη αυτή. Αν δεν υπάρχει σύστημα κυρώσεων σε περιπτώσεις που ο πάροχος υπηρεσιών/εργασιών αρνείται να δέχεται συνεχώς αναθέσεις, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί μία σχέση εργασίας. Έτσι, η νομική αβεβαιότητα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί περαιτέρω όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς των crowdworkers ή των εργαζομένων σε πλατφόρμες.[14] Επιπλέον, η κατάσταση κοινωνικής ασφάλισης του crowdworker δεν έχει θιγεί και είναι πολύ πιθανό τα αντίστοιχα διοικητικά δικαστήρια για υποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία εκδίδουν αποφάσεις ανεξάρτητα από τα εργατικά δικαστήρια, να εκδώσουν αντιφατικές αποφάσεις όσον αφορά τη νομική αναγνώριση του καθεστώτος των εργαζομένων αυτών.[15]
Συνοψίζοντας, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έδωσε μεν μία προσωρινή λύση στο θέμα της οριοθέτησης μεταξύ αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών ενόψει των εξέλιξεων στον τομέα της ψηφιοποίησης της εργασίας σε απόκλιση μάλιστα από την προηγούμενη νομολογία του. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να καταδειξει αποτελεσματικά στο νομοθέτη την επείγουσα ανάγκη για δράση πανω στο εν λόγω ζήτημα.[16]
Περί την ίδια περίοδο με τη δημοσίευση της απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε ένα έγγραφο τοποθετήσεών του σχετικά με τη δίκαιη εργασία στην οικονομία της πλατφόρμας, στο οποίο προτείνονται λύσεις για δίκαιους κανόνες εργασίας και την πρόσβαση των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε βασικούς προστατευτικούς μηχανισμούς βάσει του εργατικού και κοινωνικού δικαίου σε μια ψηφιακή κοινωνική οικονομία της αγοράς.[17]
[1] Crowdworker είναι ο απασχολούμενος στη συνεργατική οικονομία του οποίου η συμβατική σχέση με τις ψηφιακές πλατφόρμες δεν είναι πάντοτε σχέση εργασίας παρόλη την οικονομική του εξάρτηση. Οι συνεργατικές διαδικτυακές πλατφόρμες δημιουργούν μία ανοικτή αγορά προσωρινής χρήσης αγαθών και υπηρεσιών που παρέχονται απο ιδιώτες και συντελούν στην ανάπτυξη της συνεργατικής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Για μια γενική επισκόπηση επί του θέματος, βλ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ Ε., Ζητήματα Προστασίας των Crowdworkers στην παροχή της ψηφιακής εργασίας, σε ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Κ., Πληροφορική και Εργατικό Δίκαιο, Νομική Βιβλιοθήκη, 2018, σελ. 47-69. Τους τελευταίους μήνες έχει αναπτυχθεί ο όρος Neue Selbstständigkeit (Νέο Καθεστώς των Αυτοτελώς Απασχολούμενων), F. Ruland, Beschäftigungsverhältnis oder „Neue Selbstständigkeit“? Neue Zeitschrift für Sozialrecht, 2019, σελ. 681 επ.
[2] Η συμβολή αυτή είναι διαθέσιμη σε προηγούμενη έκδοση του περιοδιού της ΕΔΕΚΑ: ΙΙ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η συμφωνία ενός crowdworker με τον διαχειριστή μιας διαδικτυακής πλατφόρμας δεν θεμελιώνει την ύπαρξη εργασιακής σχέσης, της Ευφροσύνης Μπακιρτζή.
[3] BAG 9 AZR 102/20 from 1 December 2020 (ECLI:DE:BAG:2020:011220.U.9AZR102.20.0). Το κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου στη γερμανική γλώσσα)
[4] PREIS U.: “§ 611 a BGB – Potenziale des Arbeitnehmerbegriffes”, Neue Zeitschrift für Arbeitsrecht, 2018, σελ. 817-826; RINCK Κ.Ο.: “Der Arbeitnehmerbegriff im Wandel – Entwicklungen und Perspektiven”, Recht der Arbeit, 2019, σελ. 127 επ.
[5] Σύμφωνα με το άρθρο 623 του γερμανικού Αστικού Κώδικα, η απόλυση εργαζομένου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν είναι επιτρεπτή.
[6] «Η σύμβαση εργασίας υποχρεώνει τον εργαζόμενο να εκτελεί εργασία στην υπηρεσία άλλου σε προσωπική εξάρτηση και υπό τις οδηγίες τρίτου. Το δικαίωμα έκδοσης οδηγιών μπορεί να αφορά το περιεχόμενο, την εκτέλεση, τον χρόνο και τον τόπο του έργου. Κάποιος δεσμεύεται από οδηγίες εάν δεν είναι ουσιαστικά ελεύθερος να οργανώσει την εργασία του και να καθορίσει το ωράριό του. Ο βαθμός προσωπικής εξάρτησης εξαρτάται επίσης από τη φύση της αντίστοιχης δραστηριότητας. Για να προσδιοριστεί αν υπάρχει σύμβαση εργασίας, πρέπει να γίνει συνολική αξιολόγηση όλων των περιστάσεων. Εάν από την πραγματική εφαρμογή της συμβατικής σχέσης προκύπτει ότι πρόκειται για σχέση εργασίας, ο χαρακτηρισμός στη σύμβαση είναι ανευ σημασίας».
[7] Αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών BAG της 16.7.1997 – 5 AZR 312/96 (BAGE 86, 170 = NZA 1998, 368) και της 16.2.2000 – 5 AZB 71/99 (BAGE 93, 310 = NZA 2000, 385).
[8] Άρθρο 611a παραγραφος 1 εδάφιο 5: «Για να προσδιοριστεί αν υπάρχει σύμβαση εργασίας, πρέπει να γίνει συνολική αξιολόγηση όλων των περιστάσεων».
[9] Παράγραφος 38 της απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.
[10] Παράγραφος 43 της απόφασης του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.
[11] MARTINA D.: “Crowdworker: Arbeitnehmer, Heimarbeiter oder Solo-Selbstständige? Besprechung von BAG, Urt. V. 1.12.2020 – 9 AZR 102/20, NZA 2021, 552”, Neue Zeitschrift für Arbeitsrecht, 2021, σελ. 616-620.
[12] BENKERT D.: “Arbeitnehmerstatus von Crowdworkern“, Neue Juristische Wochenschrift-Spezial, 2021, σελ. 306-7.
[13] BENKERT D.: “Arbeitnehmerstatus von Crowdworkern“, Neue Juristische Wochenschrift -Spezial, 2021, σελ. 306-7.
[14] THÜSING G. & HÜTER-BRUNGS G.: “Crowdworking: Lenkung statt Weisung – Was macht den Arbeitnehmer zum Arbeitnehmer”, Neue Zeitschrift für Arbeitsrecht, 2021, σελ. 236-7.
[15] THÜSING G. & HÜTTER-BRUNGS G.: „Crowdworking: Lenkung statt Weisung – Was macht den
Arbeitnehmer zum Arbeitnehmer?“, NZA-Rechtsprechungs-Report Arbeitsrecht, 2021, 231.
[16] HÄFERER K. & KOOPS C.: „Crowdworker als Arbeitnehmer“, Neue Juristische Wochenschrift, 2021, σελ. 1789.
[17] Διαθέσιμο στην ιστοσελίδα Denkfabrik του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Επιμέλεια: Ιωάννης Σκανδάλης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών
Επιμέλεια: Ιωάννης Σκανδάλης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών
Ι. Αρχαιρεσίες ΕΔΕΚΑ
Στις αρχαιρεσίες της 28-29/6 εξελέγησαν τα μέλη του νέου ΔΣ της εταιρείας μας και συγκροτήθηκαν σε σώμα ως εξής:
Κ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος
Α. Στεργίου, Αντιπρόεδρος
Δ. Λαδάς, Γ. Γραμματέας
Κ. Ρίζος, Ταμίας
Ι. Σκανδάλης, Έφορος
Α. Λεβέντη, Μέλος
Μ.Μ. Τσίπρα, Μέλος
ΙΙ. Εκθεση Επιστημονικών Πεπραγμένων ΕΔΕΚΑ στη Γ.Σ της ΕΔΕΚΑ της 28 ης Ιουνίου 2021
Α. Εβδομαδιαίες συναντήσεις
Κατά τα έτη 2020 και 2021 οι εβδομαδιαίες συναντήσεις συνεχίσθηκαν κανονικά, αλλά οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας.
Ειδικότερα εισηγήθηκαν:
27.02.2020: Ιωάννης Σκανδάλης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ, «Μερική απασχόληση: Μια προσέγγιση των αλλαγών που επήλθαν με τον πρόσφατο νόμο 4635/2019»
05.03.2020: Ιωάννης Ληξουριώτης, Ομότιμος Καθηγητής Πάντειου Παν/μιου, «Οι νέες διατάξεις περί διαιτησίας»
19.03.2020: Γιάννης Καρούζος, Δικηγόρος, «Παροχή εργασίας μέσω app κινητού τηλεφώνου. Το μοντέλο της Ιταλίας-Νομολογιακά και νομοθετικά δεδομένα για τους riders (διανομείς φαγητού)-Αξιολογήσεις για τη gig economy»
26.03.2020: Κωνσταντίνος Δημαρέλλης, Λέκτορας Παν/μιου Λευκωσίας, «Προβληματισμοί σχετικά με την έννοια της εξάρτησης στη συνεργατική οικονομία»
23.04.2020: Δημήτρης Σιδέρης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, «Άρνηση παροχής εργασίας για λόγους συνείδησης»
07.05.2020: Βασίλης Αρχιμανδρίτης, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου, «Ελαττωματικές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων»
1.4.2021: Κ. Δημαρέλλης, με θέμα: «Η έννοια της εξάρτησης στη συνεργατική οικονομία»
22.4.21: Μαρίας-Μαγδαληνή Τσίπρα, με θέμα: «Κεφαλαιοποιητικά και διανεμητικά συστήματα ασφάλισης»
3.6.21: Δημήτρης Σιδέρης , Επίκουρος Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ και παρέμβαση του Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ, κ. Άγγελου Στεργίου «Υποχρεωτικός εμβολιασμός ως μέτρο αντιμετώπισης του Covid-19».
Β. Ημερίδες
Η Εταιρεία μας οργάνωσε έξι ημερίδες.
20/4/2020: Διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Η τηλεργασία μετά την πανδημία του κορονοϊού»
-
Γενικό πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας: Κ. Παπαδημητρίου, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
2. Ειδικότερα θέματα:
- «Ο χρόνος εργασίας στην τηλεργασία - Τα όρια μεταξύ επαγγελματικού και ιδιωτικού βίου», Ι. Σκανδάλης, Επ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
- «Η λειτουργία της σύμβασης τηλεργασίας», Γ. Λεβέντης, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
- «Προστασία προσωπικών δεδομένων των τηλεργαζόμενων» – Κ. Ρίζος, Δ.Ν. Δικηγόρος,
- «H Κοινωνική ασφάλιση στην τηλεργασία» – Άγγ. Στεργίου, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
- Εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων:
- Χ. Ιωάννου, Διευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ
- Ελ. Βαρχαλαμά, Νομική Σύμβουλος ΓΣΕΕ
- Παρεμβάσεις:
- Δ. Λαδάς, Επ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
- Γ. Καρούζος, Δικηγόρος
4/4/20: Διαδικτυακή ημερίδα της ΕΔΕΚΑ και του Ερευνητικού Κέντρου Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών με θέμα: «Οι έκτακτες ρυθμίσεις εργατικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου λόγω κορονοϊού, στην οποία έλαβαν χώρα οι ακόλουθες εισηγήσεις:
Κώστας Παπαδημητρίου, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, «Αναστολή συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής και πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις – Χορήγηση επιδόματος στους εργαζομένους»
Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, «Ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης κατά την περίοδο του κορονοϊού»
Γεώργιος Λεβέντης, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, «Περιορισμοί στο εργοδοτικό δικαίωμα καταγγελίας συμβάσεων εργασίας και επίδομα εργαζομένων»
Ιωάννης Σκανδάλης, Επ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας και δυνατότητα μεταφοράς εργαζόμενων εντός του ομίλου επιχειρήσεων»
Δημήτριος Λαδάς, Επ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, «Τηλεργασία και άδεια ειδικού σκοπού εργαζομένων»
Κώστας Ρίζος, ΔΝ Δικηγόρος, «Μέτρα κοινωνικής πολιτικής για εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες (ενοίκιο, παράταση καταβολής εισφορών και λοιπών υποχρεώσεων)»
2.7.2020 Διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα: "Τα πρόσφατα έκτακτα μέτρα εργατικού και κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου"
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Δικηγόρος, ΜΔΕ Εργατικού Δικαίου “Προϋποθέσεις και έννομες συνέπειες από την ένταξη στο πρόγραμμα Συν-εργασία”, -
Παρέμβαση Ιωάννη Σκανδάλη, Επικ. Καθηγητή Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ: “Ειδικότερα ζητήματα από την ένταξη στο πρόγραμμα Συν-Εργασία”
Δημήτριος Βασιλείου, Δικηγόρος, “Τα έκτακτα μέτρα εργατικού δικαίου στις τουριστικές επιχειρήσεις”,
Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, “Τα έκτακτα μέτρα κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου”.
12/3/2021: Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Ζητήματα εργασίας των διανομέων (delivery)», στην οποία έλαβαν χώρα οι εξής εισηγήσεις:
Κ. Παπαδημητρίου, Εισαγωγή στην γενική προβληματική
Δ. Λαδάς, Η εξάρτηση των διανομέων
Ι. Σκανδάλης, Η υγιεινή και ασφάλεια των διανομέων
Συγκριτικό δίκαιο:
Γρ. Μισκεδάκης, Οι διανομείς στο ιταλικό δίκαιο
Μιχ. Παπαδημητρίου, Οι διανομείς κατά το ισπανικό και γαλλικό δίκαιο
Άγγελος Στεργίου, Η κοινωνική ασφάλιση των διανομέων
Αγγελική Καίσαρη, Η οπτική γωνία των εργαζομένων
9/4/21: Διαδικτυακή εκδήλωση για το δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης με θέμα: «E-ΕΦΚΑ. Πού βρισκόμαστε;» με εισηγήσεις:
Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Ενιαίοι κανόνες παροχών και εισφορών για μη ομοειδείς κατηγορίεςασφαλισμένων εντός ΕΦΚΑ. Πόση ισότητα αντέχουμε;
Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, Παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση
Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Εκκρεμείς αιτήσεις
Άσπα Παπαθανασοπούλου, Δικηγόρος, Ψηφιακή σύνταξη
24/5/2021: Το πρόσφατο Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας με τις ακόλουθες εισηγήσεις:
Ιωάννης Σκανδάλης, Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ο χρόνος εργασίας (άρθρα 54-62)
Δημήτρης Ζερδελής, Καθηγητής ΑΠΘ, Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας (άρθρα 63-65)
Γεώργιος Λεβέντης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Συνδικαλιστικό δίκαιο (άρθρα 81-89)
Κώστας Παπαδημητρίου, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Απεργία-Συλλογικές συμβάσεις-Συμφιλίωση (άρθρα 90-98)
Δημήτριος Λαδάς, Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Ηλεκτρονικές πλατφόρμες (άρθρα 67-71)
Κωνσταντίνος Δημαρέλης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Η τηλεργασία (άρθρο 66)
Δημήτρης Γούλας, Δικηγόρος Δ.Ν.,Ψηφιακή κάρτα (άρθρα 74-78)
Κωνσταντίνος Ρίζος, Συμφιλίωση οικογενειακής/επαγγελματικής ζωής /Αδειες (άρθρα 24-45).
Γ. Συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις
5/5/2021: Συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Εργατικού Δικαίου της Διεθνούς Εταιρείας που έγινε τον Μάιο 2021 στη Λισαβώνα με εισηγήσεις Κ. Παπαδημητρίου και Α. Τσέτουρα
8/10/2020: ΜεσογειακόΣυνέδριο (webinar) ΕργατικούΔικαίου 2020 με θέμα: “In-work Poverty in the EU: Challenges and Perspectives’’. Συμμετοχές από Κ. Παπαδημητρίου, Ι. Σκανδάλη και Αγγ. Στεργίου
16/4/20: Διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση του Παν/μιου Nancy, στη γαλλική γλώσσα, με αντικείμενο Εργατικό δίκαιο και Covid, πώς η κρίση της πανδημίας επηρεάζει τις διάφορες πτυχές του εργατικού δικαίου, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής πολιτικής στο γαλλικό και το συγκριτικό δίκαιο με εισήγηση Κ. Παπαδημητρίου
11/5/2021: Διαδικτυακή εκδήλωσης με θέμα: «Η ζωή μας μετά την πανδημία και ο ρόλος του Βασικού Εισοδήματος», όπου συζητήθηκαν ειδικότερα τα θέματα της αναγκαιότητας του βασικού εισοδήματος, της εργασίας, της αντιμετώπισης των έμφυλων ανισοτήτων και της υλοποίησής του στην Ελλάδα. Στην εκδήλωση μετείχε και ο κος Άγγελος Στεργίου, με θέμα εισήγησης: «Από το ελάχιστο στο βασικό εισόδημα: μια χρήσιμη ουτοπία για την εργασία»
25/6/21: Διαδικτυακήεκδήλωσητου Fulda University of Applied Sciences σε συνεργασία με το ΑΠΘ, με θέμα: “Practical Questions arising from the implementation of Regulation 883/2004 on the Coordination of Social Security Systems’’ Άγγελος Στεργίου
20/11/2020: Διαδικτυακό Συνέδριο στην αγγλική γλώσσα του Παν/μιου FULDA και του ΑΠΘ με θέμα: «Η κοινωνική ασφάλιση την εποχή του κορωνοϊούυπό τη συγκριτική οπτική του δικαίου: Η περίπτωση των διακινούμενων εργαζόμενων και άλλων ευάλωτων ομάδων (εργαζομένων)». Συμμετοχή με εισηγήσεις Άγγελου Στεργίου και Ιωάννη Σκανδάλη
15/12/2020: Διαδικτυακό Συνέδριο του ETUI σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, με θέμα: «Αναζωογόνηση της οικονομικής δημοκρατίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο της κρίσης Covid& Εκπροσώπηση εργαζομένων σε επίπεδο Διοίκησης Επιχειρήσεων – Μια ευρωπαϊκή προοπτική και ανταλλαγή εμπειριών». Συμμετοχές με εισήγηση Ι. Σκανδάλη και κ. Παπαδημητρίου
Δ. Λοιπές δραστηριότητες
Δεν πραγματοποιήθηκε το προγραμματισμένο Πανελλήνιο Συνέδριο 2020 λόγω της πανδημίας.
Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας η προγραμματισμένη ημερίδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με αντικείμενο την επίδραση του Ευρωπαϊκού στο Ελληνικό και στο Κυπριακό εργατικό δίκαιο.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούμε στην ηλεκτρονική Εφημερίδα της ΕΔΕΚΑ. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, εξαιρετικά επιτυχημένη. Περιέχει σημαντικότατο όγκο και ποιότητα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει επίσης να γίνει και για τους συναδέλφους μας από το εξωτερικό, οι οποίοι μας ενημερώνουν για τα τεκταινόμενα στην αλλοδαπή. Συνέβαλαν στην προσπάθεια ο Ι. Σκανδάλης, αλλά και τα μέλη μας Μ. Τσερόλα, Α. Μπογδάνη, Ελ. Στοφόρου, Σ. Γεωργακοπούλου Σ. Κοκκιναρά. Τους ευχαριστούμε θερμά όλους.
Αξίζει επίσης να αναφερθώ και στην ομαλή λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου. Το σημαντικό έργο της Εταιρείας οφείλεται στη δράση πολλών, μελών του ΔΣ και απλών μελών. Κανείς από όλους αυτούς δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτή τη δραστηριότητα πέραν από την ίδια ικανοποίηση για την προσφορά.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθούν και αρνητικές καταστάσεις. Συνεχίζουν να οργανώνονται δραστηριότητες από ορισμένους συγγενείς φορείς, στις οποίες συστηματικά και συνειδητά αγνοείται η Εταιρεία μας. Το είχα επισημάνει και πέρυσι, αλλά δυστυχώς η κατάσταση παραμένει. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος αναφέρομαι στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Και είναι λυπηρό αυτό να συμβαίνει όταν ο Σύλλογος προεδρεύεται από μέλος μας και μέλη μας μετέχουν ενεργά στη διοίκησή του. Γνωρίζω επίσης ότι άλλα μέλη μας, όπως ο κ. Ρίζος, έχουν καταβάλει προσπάθεια προς την κατεύθυνση της συνεργασίας, αλλά εις μάτην. Εμείς πάντως δηλώνουμε και πάλι ανοικτοί σε κάθε είδους συνεργασία και το εύρος των εκδηλώσεών μας το αποδεικνύει. Ούτε η ΕΔΕΚΑ, ούτε κάποιος άλλος Σύλλογος είναι ιδιοκτησίες κανενός.
Ας ελπίσουμε λοιπόν οτι και η επόμενη χρονιά θα είναι εξίσου παραγωγική με την προηγούμενη.
Πρόεδρος της ΕΔΕΚΑ
Κώστας Δ. Παπαδημητρίου
Καθηγητής Νομικής Αθηνών
|